8. kesäkuuta 2017

Ei savua ilman savustinta

Mainion Siskot kokkaa -blogin takana häärivä Nelle eli Leena Ketonen on koonnut kaiken barbecuesta, bbq:sta eli savugrillauksesta oppimansa yksiin kansiin Savu nousee - kotipihan BBQ  -kirjaksi (Otava 2017). Olemme seurailleet siskojen bbq-kokkailua alkutaipaleilta 2013 lähtien, ensin ProQ Smokerin ja Weberin Smoky Mountainin kanssa ja siitä vähitellen innon ja tiedon kasvaessa trendikkään ja ammattikäytössäkin suositun Big Green Eggin avustuksella. Mielenkiintoinen matka!

Kunnon porttiteorian henkeen varsinaisia low & slow barbecue -kokkailuja edelsivät tietysti savustuskokeilut halpissavustuslaatikolla. Käänteentekeväksi hetkeksi savuepidemian leviämisessä Nelle on maininnut Smokain saapumisen taloon - ja niinhän siinä silloin kävi, että myös O tilasi hehkutuksen luettuaan meille samanlaisen (muutaman kokeilukerran jälkeen vehjes tosin unohtui toimimattomana kaappiin, ei voittoa meillä ainakaan luotettuun kaasugrilliimme Broil Kingiin yhdistettynä).

Savukokeilut jatkuivat meillä vielä mm. grilliin laitettavan Weberin pienen savupurulaatikon muodossa (turha kapistus sekin), mutta leipälajiksemme on muodostunut ihan perinteinen grillaus, erityispiirteenä sähkökäyttöisen pyörivän vartaan hyödyntäminen. Vuosien mittaan Isosta Vihreästä on puolitosissaan haaveiltu, mutta paritalon pienenpieni piha on toistaiseksi pitänyt järjen päässä. Tosin Kevämessuiltakin löysimme taas itsemme bbq-savustimia ihmettelemästä (jutun pääkuvassa innokas grillaaja Pikkukokki).

Mutta sitten historiamuisteloista hyppäys kevääseen 2017 ja Savu nousee -kirjaan. 140-sivuinen opus on kirjoitettu tosimielellä puoliammattilaisharrastajalta toiselle harrastelijalle, ja kuten Siskot kokkaa -blogista, myös Ketosen esikoiskirjasta välittyy loputon innostus savugrillauksen maailmaa kohtaan.

Kirjan aluksi lukija oppii perusasiat barbecuen historiasta ja tyylilajeista (mielenkiintoista!). Historiikkia seuraa tarkat kuvaukset erityyppisistä savustimista, hyvinkin insinöörimäisen tarkasti ja teknisesti esitettynä. Tämä osuus kirjaa sai itsellä aikaan ahaa-elämyksen - bullet smoker, kuten Weberin Smoky Mountain, sisältää niin paljon huonoja puolia, etten sellaista ehkä kuitenkaan meille halua. Kunnolliset kamadogrillit, kuten Big Green Egg tai The Bastard taas menevät haluamassamme koossa hinnaltaan turhan korkeisiin sfääreihin - tosin ottaisimme kyllä kamadon mitä innokkaimmin testiin, jos joku sellaista sattuisi tarjoamaan ;)


Tätä kirjoittaessa meillä ei siis bbq-grilliä vielä ole, joten kirjan ihanankuuloiset reseptit jäävät toistaiseksi testaamatta. Teaserina mainittakoon, että reseptejä löytyy niin possun, naudan kuin karitsankin ystäville, eikä kasvisruokiakaan ole unohdettu. Lihojen valitsemiseen, maustamiseen ja suolaamiseen liittyvät vinkit sopivat onneksi myös perusgrillaajalle ja uuni/pataruokien ystävälle, joten kirjasta on hyötyä laajemmallekin yleisölle.

Kirjasta löytyy niin perinteisen nyhtöpossun, erilaisten ribsien kuin savukinkunkin ohjeet, vinkit naudan brisketin valmistukseen ja koko joukko ihania lisukkeita grillimaisseista salaatteihin. Skottilaiset jauhelihaan käärityt kananmunat, scotch eggs, on resepti, jota täytyy päästä kokeilemaan ihan ilman bbq-mahdollisuuttakin. Nerokas veto Nelleltä on julkaista reseptit myös seuraavan päivän ruokalajeja varten - isoja lihamääriä kokatessa kun syntyy muuten helposti hävikkiä. Täydet pisteet tästä!
Kirja saatu arvostelukappaleena.

2 kommenttia:

  1. Nyt töiden jälkeen ehdin vihdoin lukemaan juttusi, olipa ihana kuulla että nautitte kirjan lukemisesta! :) Kirjan avatun kanan voi muuten tehdä ihan perinteisessä pallogrillissä ja laittaa savupaloja kuumien hiilten päälle. Koska normaalissa pallogrillissä hiilet ovat lähempänä grillattavaa tuotetta kuin esim. Eggissä kääntämisen jälkeen kanan alle voi laittaa palasen foliota. Uskoisin, että myös kanansiivet ja ribsit saa onnistumaan pewrinteisessä pallogrillissä jos tekee epäsuoran tulen vähän pienemmällä hiilimäärällä. Tää oli eka blogiarvio jonka näin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrankin ollaan etulinjassa jossain :D Hyviä vinkkejä pallogrillaajille, kyllähän sitä tosiaan luovilla ratkaisuilla onnistuu vähän vaatimattomammillakin varusteilla. Onnittelut vielä kirjailijalle! :)

      Poista