28. kesäkuuta 2017

Lapin à la Kriek

Hurjannäköisestä ulkonäöstä huolimatta kuvan annos ei ole nimeltään roadkill vaan belgialaisklassikko Lapin à la Kriek. Saimme jo vuodenvaihteessa Familialta testiin kaksi kokonaista kania. Ensimmäinen pääsi pataan dijonsinapin kera ja oli aivan taivaallista. Tämä toinen taas uiskenteli uunissa kirsikkaoluessa ja oli vähintäänkin yhtä hyvää. Eipä Kriek-kaniresepti siis turhaan ole Belgiassa klassikkomateriaalia.

Suositusta reseptistä on olemassa erilaisia versioita. Nappasimme pohjaksi Endless Banquet -blogissa ja Gateway Gourmet -sivustolla julkaistut ohjeet. Emme löytäneet kuivattuja hapankirsikoita, joten korvasimme ne karpaloilla.

Lapin à la Kriek eli kirsikkaoluessa haudutettua kaniinia
1 Familian kokonainen nyljetty kani (n. 1,2 kg)
0,5 l kirsikkaolutta, esim. Kriek
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita
4 salottisipulia
100 g siitakesieniä
10 siivua pancettaa
2 timjaminoksaa
2,5 dl kuivaa valkoviiniä
1,5 dl kuivattuja hapankirsikoita
1 rkl mustaherukkahyytelöä
1 maalaisleipä
1 rkl oliiviöljyä

Paloittele kaniini 6-8 palaseen (ks. kuva täältä) ja suolaa ne. Marinoi lihanpaloja kirsikkaoluessa yön yli.

Kuivata lihanpalat ja säästä liemi. Pyörittele lihat jauhossa ja ruskista sitten padan pohjalla voissa. Kuutioi sipulit ja viipaloi pancetta. Siirrä kaninpalat pois padasta ja paista sienet ja pancettapalat rapeiksi. Vähennä lämpöä ja lisää pataan sipulikuutiot. Kuullota paistosta kymmenisen minuuttia.

Lisää joukkoon timjaminoksat, marinointiin käytetty kirsikkaolut, ruskistetut kaninpalat ja valkoviini. Anna lihojen hautua kannen alla reilun tunnin ajan tai kunnes liha on mureaa. Nosta kaninpalat syrjään odottamaan.

Lisää pataan hapankirsikat (tai karpalot) ja mustaherukkahyytelö. Anna liemen kiehua viitisen minuuttia ja mausta se sitten suolalla ja pippurilla.

Leikkaa leipä viipaleiksi, voitele viipaleet kummaltakin puolelta oliiviöljyllä ja paahda rapeiksi. Asettele lautasten pohjalle leivänsiivu, sen päälle kaninpala ja kaada päälle reilu kauhallinen lientä.

Toteutettu yhteistyössä Familian kanssa.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen yhdistelmä, kani ja kirsikkaolut. Täytyypi kokeilla joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä olisi itsellekään tullut mieleen, mutta onneksi Brysselissä asunut työkaveri vinkkasi kokeilemaan.

      Poista