14. heinäkuuta 2017

Vadelmainen juustokakku

 
Uutisia! Tänään oli viimeinen työpäiväni ennen äitiysvapaata. Kohta meitä häärii siis täällä kauhan ja kameran kanssa neljä! Juhlan kunniaksi pyöräytin työkavereille vadelmaisen juustokakun.

Keskellä heinäkuuta toimistolla on hiljaistakin hiljaisempaa, mutta kerrosten uumenista ilmaantui kuitenkin yllättävän paljon kollegoita ja mainiosti onnistunut kakku hävisi hetkessä. Olin aivan häkeltynyt, kun ihanat työkaverit olivat hankkineet läksiäislahjaksi messeväsummaisen lahjakortin Ravintola Demoon. Ja mikä parasta, lahjkakortti on voimassa vain puoli vuotta, joten pääsemme viettämään kahdenkeskistä aikaa illallisen merkeissä melko nopeasti vauvan syntymän jälkeen.

Sitä ennen luvassa on vielä muutama viikko kärvistelyä raskausvaivojen kanssa. Ei ole nimittäin ollenkaan minua varten tämä laji. Voisin esimerkiksi kirjoittaa romaanitrilogian aiheesta raskaudenaikainen närästys ja pahimmat närästystä aiheuttavat ruoka-aineet (ykkösenä säilötty tomaatti - ei löydy blogista tältä vuodelta yhtään reseptiä, johon tulisi tomaattimurskaa). Itse asiassa, sellainen vinkkipostaushan pitääkin tehdä!

Resepti on muunnelma Pikkukokin synttärikakusta.

Vadelmainen juustokakku (⌀ 26 cm irtopohjavuokaan)
keksipohja:
200 g digestive-keksejä
90 g voita

vadelmatäyte:
200 g vadelmia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1 dl valkoista sokeria
4 liivatelehteä
1 rkl vettä

vaniljatäyte:
250 g maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
3 kananmunankeltuaista
1,5 dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
5 liivatelehteä
1 rkl vettä

marengit:
3 kananmunanvalkuaista
1,5 dl valkoista sokeria
0,5 tl väkiviinaetikkaa

koristeluun:
150 g tuoreita vadelmia
2 lakritsinpalaa
sitruunamelissaa

Murskaa keksit karkeaksi rouheeksi. Sulaa rasva ja sekoita keksimurujen sekaan. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vuoka esim. mauttomalla viinirypäleensiemenöljyllä. Taputtele muruseos tiiviiksi vuoan pohjalle ja siirrä viileään odottamaan.

Liota vadelmatäytteen liivatteet kylmässä vedessä. Soseua vadelmat sileäksi soseeksi tehoskeoittimessa ja paseeraa jäljellejääneet siemenenpalat pois. Lisää vadelmasoseen sekaan tuorejuusto. Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi ja sekoita vadelmaseos varovasti vaahdon joukkoon. Lisää liivatteet kiehuvaan vesitilkkaan ja sekoita ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kaada täyte pohjan päälle ja siirrä vuoka takaisin jääkaappiin. Anna täytteen hyytyä rauhassa vähintään tunnin ennen seuraavan kerroksen lisäämistä.

Liota vaniljatäytteen liivatteet kylmässä vedessä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa sitten keltuaiset tomu- ja vaniljasokerin kanssa vaaleaksi vaahdoksi. Notkista rahka ja sekoita se varovasti kermavaahdon joukkoon. Sekoita sitten keltuaisvaahto varovasti kermarahkaan. Lisää liivatteet kiehuvaan vesitilkkaan ja sekoita ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kaada vaniljatäyte vadelmatäytteen päälle ja siirrä vuoka takaisin jääkaappiin. Anna täytteen hyytyä rauhassa vähintään parin tunnin ajan.

Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi ja lisää lopuksi joukkoon etikka. Pursota vaahdosta minimarenkeja (kolmesta valkuaisesta riittää pariin pellilliseen) ja paista niitä 100-asteisessa kiertoilmauunissa puolen tunnin ajan.

Koristele kakku tuoreilla vadelmilla, lakritsiviipaleilla, marengeilla ja sitruunamelissanlehdillä. Koristeet pysyvät kakun pinnassa parhaiten kiinni, kun koristelelun tekee silloin, kuin kakku ei ole vielä ihan kokonaan hyytynyt.

11 kommenttia:

  1. Ihana kakku:) Ja paljon onnea tulevaan& helppoa synnytystä ja mukavaa äitiyslomaa:)

    VastaaPoista
  2. Paljon onnea! Ihanaa vauvantuoksuista aikaa teidän perheellenne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu! Vielä kun hetken malttaa odottaa... :)

      Poista
  3. Paljon onnea! :) Ihana kakku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Harvinaisen hyvin onnistui kakku siihen nähden, että minä olin keittiössä :D

      Poista
  4. Ihana uutinen ja kaunis kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merituuli! Joskus sitä yllättää itsensä ja onnistuu leipomaan jotain kaunista :)

      Poista
  5. Ihana uutinen ja kaunis kakku!

    VastaaPoista