31. heinäkuuta 2017

Vaniljaskonssit

Englantilaiset ovat oivaltaneet jotain hienoa iltapäiväteekulttuurillaan (afternoon tea, high tea, cream tea).

Kalleimmissa paikoissa iltapäivätee nautitaan prameissa saleissa ykköset niskassa livemusiikin soidessa. Monikerroksiset tarjoilutornit on kasattu täyteen kerrosleipiä, mansikkahillolla ja clotted creamilla täytettyjä skonsseja ja kauniita pieniä leivoksia. Teepannuissa hautuu laadukas tee ja posliiniastiat ovat paperinohuita.

Kotoisampaan tunnelmaan riittävät tärkeimmät eli tietysti herkut - teen laatuun kun ainakaan oman kokemukseni perusteella perusbritti ei juuri panosta.

Vanilla scones -resepti on alunperin julkaistu BBC Good Food -lehdessä 2009 ja alla on omaan keittiöömme soveltuvaksi testattu muunnelma siitä. Perinteinen clotted cream sai väistyä kermavaahdon tieltä ja mansikkahillon tilalla skonssien kanssa söimme satokauden makeita mansikoita.

Vaniljaskonssit (6 kpl)
350 g erikoisvehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl merisuolaa
85 g voita
4 rkl valkoista sokeria
1 vaniljatanko
180 g turkkilaista jogurttia
5 rkl kevytmaitoa
voiteluun 1 kananmuna + 1 rkl maitoa

Sekoita jauhojen joukkoon sooda, leivinjauhe ja suola. Kuutioi jääkaappikylmä voi ja nypi kuutiot jauhojen sekaan. Lisää joukkoon sokeri ja vaniljatangon siemenet.

Sekoita maito jogurtin joukkoon ja kuumenna seos (herottuminen ei haittaa). Tee jauhojen keskelle kuoppa, kaada tulikuuma jogurttimaito kuoppaan ja sekoita ensin lusikalla ja sitten käsin nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa yhtään ylimääräistä.

Riivi taikinasta 6 raffia skonssia. Sekoita kananmuna ja maito keskenään ja voitele skonssit munamaidolla. Paista skonsseja 200-asteisessa kiertoilmauunissa 10 minuutin ajan, tai kunnes skonssit ovat kypsiä ja kullanruskeita.

Tarjoile vaniljaskonssit lämpimänä teen, kermavaahdon ja mansikoiden kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti