27. elokuuta 2017

Crème Ninon

Nyt ollaan klassikoiden äärellä. Ranskalainen Crème Ninon on kuohuvalla terästetty hernesosekeitto, joka tarinan mukaan on saanut nimensä 1600-luvun Ranskassa eläneeltä Anne "Ninon" de l'Enclos'ta.

Käyttämämme resepti on Arto Rastaan käsialaa ja peräisin Viini-lehden kuohuviini-teemanumerosta 1/2017. Rastas käyttää keittoon perinteestä poiketen kuohuviiniä ja säästää shamppanjan lasiin, joten niin teimme siis mekin. Tosin elsassilainen crémant pääsi myös O:n ruokajuomaksi ja shamppanjat säästellään siiheksi, että tuo jatkoajalle mennyt jälkikasvu joskus suvaitsisi syntyä.

Jättämällä pekonirouheen koristelusta pois keitto taipuu helposti myös kasvissyöjälle sopivaksi.

Crème Ninon eli kuohuvalla höystetty hernesosekeitto
50 g pancettaa ohuina viipaleina
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
1 keskikokoinen peruna
1 rkl voita
400 g tuoreherneitä (n. 1 kg herneenpalkoja)
5 dl kasvislientä
2 dl kuohukermaa
1 dl kuohuviiniä (esim. Wolfberger Crémant d'Alsace Brut)
merisuolaa
mustapippuria

Kuutioi pancetta ja laita kuutiot kylmälle paistinpannulle. Kuumenna pannua vähitellen niin, että rasva sulaa. Paista pancettat omassa rasvassaan rapeiksi ja siirrä talouspaperin päälle kuivumaan.

Hienonna salottisipulit ja valkosipuli. Kuutioi peruna. Kuullota sipuleita voissa kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon perunakuutiot ja kypsennä vielä pari minuuttia. Lisää joukkoon herneet ja kasvisliemi ja kiehauta. Mausta suolalla ja pippurilla ja hauduta keittoa miedolla lämmöllä kymmenen minmuuttia. Soseuta keitto sileäksi ja siivilöi puhtaaseen kattilaan.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Kuumenna keitto ja lisää joukkoon kerma ja kuohuviini. Tarjoile keitto heti pancettarouheen kera (tai kasvisversiona ilman sitä).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti