16. elokuuta 2017

Hariyali machli ja riisipilahvi

Tässä on ihan huippuherkullinen kalaresepti Pakistan-Intia-akselilta! Alkuperäinen ohje löytyi NDTV:n Foodistan-ohjelmasta, mutta laitoimme omaan versioomme vain murto-osan chiliä. Minttu ja korianteri toimivat kalan kanssa yllättävän hienosti ja ruskistettu sipuli, sehän maistuu taivaalliselle aina.

Minkälaisen närästyksen tästä ruokalajista saattaa saada, se onkin sitten toinen tarina...

Loppuun vielä humanistin pakollinen kieli- ja etymologiaosuus: ruokalajin nimi on hindiä. Hariyali tarkoittaa vehreyttä, machli puolestaan kääntyy tiikeriksi. Pilahvi on puolestaan klassinen riisiruoka, hindiksi pulāo, joka on englantiin (pilaf) ja suomeen (pilahvi) kulkenut turkin kielen sanasta pilav.

Hariyali Machli
700 g kalafileetä, esim. lohta
1 tl chilirouhetta
2 ruukkua korianteria
2 ruukkua minttua
1 punainen chili (alkpuperäisessä 12 vihreää chiliä)
500 g turkkilaista jogurttia
2 sitruunaa
1 dl oliiviöljyä
3 tl merisuolaa
3 tl jeeraa
2 punasipulia
4 valkosipulinkynttä
1 tl garam masalaa
0,5 tl chilijauhetta

Hiero kalan pintaan chilihiutaleet ja 1 tl suolaa. Jätä maustumaan.

Aja korianteri, minttu, chili, jogurtti, sitruunoiden mehu, öljy, 1 tl suolaa ja jeera tehosekoittimessa sileäksi kastikkeeksi.

Viipaloi punasipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna tilkka öljyä kasarissa ja ruskista punasipulit kullanruskeiksi. Lisää joukkoon valkosipuli, garam masala ja chilijauhe. Kuullota hetken ja lisää joukkoon jogurttikastike. Kiehauta ja anna kastikkeen poreilla hiljaa kymmenen minuutin ajan niin, että öljy erottuu kastikkeesta.

Leikkaa kalafileet isoiksi kuutioiksi ja lisää kastikkeen joukkoon. Anna kastikkeen poreilla, kunnes kalat ovat kypsiä.

Riisipilahvi
2 punasipulia
2 rkl inkivääriä raastettuna
1 punainen chili (alkuperäisessä 6 punaista chiliä)
4 valkosipulinkynttä
5 dl vettä
1 tl merisuolaa
2,5 dl riisiä (korvasimme basmatiriisin punaisella riisillä)

Viipaloi punasipulit ja kuullota viipaleita öljyssä kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon raastettu inkivääri sekä hienonnetut chilit ja valkosipulinkynnet. Lisää myös pieni tilkka vettä ja kypsennä mausteseosta hetken. Lisää vettä (5 dl tai riisin keitto-ohjeen mukaan) ja suola. Kiehauta. Lisää riisi ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä kypsäksi.

2 kommenttia: