4. elokuuta 2017

Tacopiiras ja kirjan täydeltä muita kasvisruokia

Kesälomakausi vetelee kohta viimeisiään ja moni raapii päätään arkiruokien suhteen. Meillä rutiini on selvä; viikonloppuna suunnitellaan maanantain ja torstain välille kasvisruokapainotteinen menu ja ostetaan kaikki tarvittava, jotta ruoanlaitto sujuu jouhevasti ja Pikkukokki ei ehdi päiväkodin jälkeen musertua nälkäkiukkuunsa. Eipä ole omena kauas puusta pudonnut tuon alhaisen verensokerin aiheuttaman hirmuisen murinan suhteen... Mutta mistä ammentaa ideoita viikon ruokalistaan?

Helppoja kasvisruokareseptejä sisältävälle, lapsiperheille suunnantulle keittokirjalle olisi varmasti tilausta. Näin pohtivat myös kaksi ruotsalaista perheenäitiä, lasten ravitsemusterapeutti ja ruokatoimittaja Sara Ask & toimittaja-kirjailija-bloggaaja Lisa Bjärbo. Ja hehän todellakin osuivat oikeaan. Naisten vuonna 2014 kirjoittama Vego eli suomennettuna Kasvisruokaa koko perheelle oli menestys. Opus sai tänä keväänä ansaitun jatko-osan Ännu mera vego, suomennettuna Lisää kasvisruokaa koko perheelle (Gummerus 2017).

Kahden testatun ohjeen otannalla Ask ja Bjärbo ovat onnistuneet kasaamaan myös kirjan jatko-osaan virkistävän kekseliäitä ja kaikin puolin maukkaita reseptejä. Perheemme on siitä onnellisessa asemassa, ettei kolmevuotias Pikkukokki vielä ole keksinyt mitään, mikä ei uppoaisi. Olen siis väärä henkilö arvioimaan kirjan reseptien "lapsiystävällisyyttä", mutta ainakin meille kolmelle kirjassa riittää paljon mukavaa kokeiltavaa.

Reseptit on jaoteltu näppärästi sen mukaan, kauanko ruoanlaitto saa kestää. Kaaospäivien simppelit, mutta laadukkaista raaka-aineista kootut annokset valmistuvat hetkessä nälkäkiukkua potevien lautasille, kun taas viikonloppuna ja juhlahetkinä aikaa ja vaivaa ei säästellä. Juuri niinkuin kuuluukin!

Tämä herkullinen tacopiiras kuuluu kategoriaan hitaasti hyvää tulee, joten teimme sen kiireettömänä sunnuntaina. Tuhdista piiraasta riitti meille syötävää vielä maanantaiksikin, kun kylkeen tarjosi raikasta guacamolea ja reilusti tuoretta korianteria.

Tacopiiras
taikina:
1 dl seesaminsiemeniä (käytimme 50/50 tummia ja vaaleita)
1,5 dl erikoisvehnäjauhoja
1,5 dl grahamjauhoja (käytimme täysjyväspelttiä)
1 tl paprikajauhetta
100 g voita
2 rkl vettä
merisuolaa

tacomauste:
1 rkl chilijauhetta
1 rkl sipulijauhetta
1 rkl jeeraa
1 tl paprikajauhetta
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl ruskeaa ruokosokeria
0,75 tl merisuolaa
0,5 tl mustapippuria

täyte:
1,5 dl linssejä (käytimme belugalinssejä)
1 annos tacomaustetta, ks. ohje yllä
1 keltasipuli
140 g säilykemaissia
1 dl tomaattimurskaa (korvasimme tuoretomaatilla)
1 dl ranskanermaa
1 dl kevytmaitoa
3 kananmunaa
2 ml mustapippuria
3 dl juustoraastetta (käytimme cheddaria)

tarjoiluun:
guacamolea
tuoretta korianteria

Valmista taikina. Paahda seesaminsiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Sekoita seesaminsiemenet, jauhot, suola ja paprikajauhe kuutioidun voin joukkoon. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan tekeytyä viileässä puolen tunnin ajan.

Valmista tacomauste sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.

Valmista täyte. Keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan. Kuutioi sipuli ja ruskista kuutiot öljyssä kauniin ruskeiksi. Vähennä lämpöä, ripottele mukaan tacomauste ja kuullota seosta hetken. Lisää linssit, maissi ja pieneksi kuutioidut tomaatit. Vatkaa toisessa astiassa ranskankerma, maito ja kananmunat sekaisin ja mausta mustapippurilla. Yhdistä linssiseokseen ja sekoita hyvin.

Taputtele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja kaada täyte pohjan päälle. Raasta täytteen pinnalle reilu kerros juustoa.

Paista tacopiirasta 200-asteisessa uunissa puolen tunnin ajan tai kunnes täyte on jähmenttynyt. Tarjoile guacamolen ja korianterin kera.


Kirja saatu arvostelukappaleena.

2 kommenttia:

  1. Voi miten herkullisen näköinen ja kuuloinen piirakka! <3 Saadaanko jakaa postauksesi meidän FB -sivulla? :)

    - Anne/SunSpelt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne! Spelttijauhoja käytetään keittiössämme paljon :) Toki saatte, ja meidän FB-sivun voi halutessaan tägätä mukaan osoitteella facebook.com/keittotaiteilua

      Poista