24. syyskuuta 2017

Lipstikkakeitto

Tämä keitto napattiin kirjasta Finnjävel - suomalaisen ruoan dna - ja kyllä kannatti! Jostain syystä lipstikkakeitto on meille ollut tähän mennessä tuntematon suuruus, mutta ei enää. Yksinkertaisuudestaan huolimatta - tai juuri siksi keitto on erinomaisen maukas ja yllättävän ruokaisakin.

Lipstikkakeitto
4 keltasipulia
1 rkl voita
0,5 l lipstikanlehtiä
1,5 l kasvislientä
2 perunaa
3 rkl vehnäjauhoja
2 dl kuohukermaa
ripaus valkopippuria
merisuolaa

Kuutioi sipulit ja kuullota kuutiot kattilassa voissa. Silppua lipstikka, lisää kattilaan ja jatka kuullottamista. Raasta perunat ja lisää raaste kasvisliemen kera kattilaan. Anna keiton kiehua kannella peitettynä puolen tunnin ajan.

Sekoita vehnäjauhot tilkkaan kylmää vettä ja lisää keittoon. Kaada sekaan myös puolet kermasta. Keitä puolen tunnin ajan ja lisää keittoon loput kermasta. Mausta lopuksi valkopippurilla ja suolalla.

6 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisen kuuloinen keitto. Lipstikkaa tulee kyllä käytettyä todella vähän. Onko muita vinkkejä mihin ruokaan se sopisi hyvin? Yksi työkaverini sanoi juuri kesällä, että itse kasvattamansa lipstikat olivat niin vahvoja, ettei niitä pystynyt edes syömään. Oli kuulemma pakko hakea kaupasta, että pystyi tekemään ruokaa asiakkaalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä tunnustaa, että vaikka lipstikkaa kehutaan kuinka monikäyttöiseksi kasvis-, liha- ja kalaruokienkin kaveriksi ja erityisesti liemien maustajaksi, se on ollut valitettavan harvinainen vieras keittiössämme. Nyt kun pataruokien kausi on ovella, täytyykin muistaa kokeilla maustaa ruokia sillä. Kaupan yrtit ovat tosiaan melkein aina todella paljon miedompia maultaan kuin itse kasvatetut ja lipstikka voi ilmeisesti venyä puutarhakasvina kooltaan jopa parimetriseksi!

      Poista
  2. Täytyypä ottaa missioksi käyttää enemmän lipstikkaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin tehdään, lipstikka kunniaan! :)

      Poista
  3. Meilläkin on usein tehty samankaltaista lipstikkakeittoa, mutta en kyllä ole oikein muualle osannut sitä käyttää. Täytyy ottaa samanlainen missio täälläkin, että kokeillaa pataruokiin. Hyvä hoksautus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes! Tästä saadaan kasaan vielä #lipstikkatalkoot :D

      Poista