11. syyskuuta 2017

Mulligatawny

Kesä alkaa lähestyä loppuaan ja viileät, pimenevät syysillat saapuvat. Näihin syksyisiin oloihin sopivat täydellisesti sekä mieltä että kehoa lämmittävät mausteiset intialaiset ruuat. Mulligatawny on tosin englantilainen keitto, jonka juuret ovat toki vahvasti Intiassa.

Mulligatawny tulee tamilinkielestä ja tarkoittaa pippurivettä eli rasamia. Rasam on taaseräänlainen etelä-intialainen keitto, josta mulligatawny on ilmeisimmin kehittynyt. Resepti on alun perin täältä.

Mulligatawny
25 g voita
1 rkl oliiviöljyä
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
3 sellerinvartta
1 bataatti
1 omena
1 rkl curryjauhetta
1 l kanalientä (tai kasvislientä)
1 rkl tomaattipyreetä
1 rkl mango chutneytä
100 g basmatiriisiä
100 g turkkilaista jogurttia
tuoretta korianteria
merisuolaa
mustapippuria

Laita kattila liedelle ja sulata siinä voi. Lisää joukkoon oliiviöljy. Silppua sipulit, sellerinvarret ja kuutioi bataatti sentin kuutoiksi; lisää kattilaan ja kuullota noin 10 minuuttia. Kuutioi omena. lisää kattilaan. Mausta curryjauheella ja sekoita hyvin. Paistele pari minuuttia.

Kaada kattilaan kanaliemi (tai kasvisliemi), sekoita joukkoon tomaattipyree sekä mango chutney ja keittele keittoa puoli tuntia. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla.

Kun keitto porisee liedellä, keitä sillä välin basmatiriisi kypsäksi ja jäähdytä kylmällä vedellä huuhdellen. 

Soseuta keitto blenderillä tai sauvasekoittimella. Sekoita tämän jälkeen joukkoon riisi. Kauho keitto lautasille ja nostele päälle vielä jogurttia ja koristele korianterilla. Tarjoile esim. naan-leivän kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti