14. syyskuuta 2017

Sipuligalette

Sipuli on erittäin monipuolinen raaka-aine, jonka maku taipuu moneen. Sitä voi käyttää kuulottettuna, ruskistettuna, raakana, keitettynä ja ennen kaikkea karamellisoituna. Tämä herkku valmistuu reilussa tunnissa, josta suurin osa ajasta menee sipulien karamellisointiin. Tuo tunti kannattaa käyttää, sillä lopputulos on jotain uskomatonta.

Karamellisoitujen sipulien joukkoon kun vielä lorauttaa maukasta olutta, niin se on niin sanotusti siinä. Viimeisen silauksen koko komeudelle antaa savuinen Schwarzwaldin kinkku ja maukasta juusto. Tätä söisi yksin pellillisen.

Sipulin hitaaseen karamellisoimiseen saimme inspiraation Glorian Ruoka ja Viini -lehdestä, olut-sipuligalettea puolestaan oli kokkailtu K-Ruoka-lehdessä.

Sipuligalette
Taikina:
4 dl puolikarkeita täysjyväspelttijauhoja
100 g voita
0,75 tl suolaa
120 g smetanaa

Kuutioi voi ja nypi se jauhojen joukkoon. Lisää smetana ja sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina ohueksi levyksi leivinpaperin päälle.

Täyte:
4 keltasipulia
4 valkosipulinkynttä
50 g voita
1 dl amber lageria
merisuolaa
100 g pitkään kypsytettyä kermajuustoa
100 g schwartzwaldin kinkkua
1 kananmuna voiteluun


Siivuta keltasipuli. Sulata voi valurautapannussa ja heitä sipulit pannuun. Kuullota sipulia miedolla lämmöllä puoli tuntia. Siivuta sekaan valkosipulit ja kuullota noin vartti. Lisää pannuun olut ja hauduttele miedolla lämmöllä noin 10-15 minuuttia. Rouhaise perään suolaa ja sekoita. Nostele sipulit pohjan päälle.

Raasta lopuksi juusto ja levitä päälle. Nostele kinkut rullalle täytteen päälle. Käännä pohjan reunat osittain täytteen päälle ja voitele kananmunalla. Paista 200 asteessa keskitasolla 20-30 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti