4. lokakuuta 2017

Hirven paahtopaistia ja hunajajuureksia

Huh mikä kauppareissu! Viime lauantaina koko porukan teki mieli kunnon hamppareita, joten suuntasimme lounaalle Tapiolan Funky Burgeriin ja siitä sitten Stockan Herkkuun ruokaostosksille. Herkussa oli kuitenkin miljoona ihmistä liikkeellä ja burgeriähkyinen esikoinen alkoi jo riekkua päiväunien puutetta. Vauvakin päätti vielä herätä itkemään, vaikka kaikki oli ajoitettu niin, että neidin piti nukkua. Typistimme siis ostoslistan minimiin ja suuntasimme suoraan lihatiskille, josta tuurilla löytyi hyvännäköistä ruotsalaista hirven paahtopaistia. Nappasimme mukaan puolen kilon palan ja kurvasimme kassoille - loput tarveaineet voisi kävellä hakemaan lähikaupastakin.

Valmis paisti oli aivan ihanan mureaa. Maukkaan riistalihan aromit sopivat mainiosti yhteen täyteläisen La Chasse des Princes Châteauneuf-du-Pape 2014 -punaviinin kanssa.

Hirven paahtopaisti ja hunajajuurekset
1 tl mustapippureita
1 tl kuivattua timjamia
0,5 tl kuivattua rakuunaa
0,5 tl merisuolaa
2 katajanmarjaa
500 g hirven paahtopaistia
2 perunaa
2 porkkanaa
2 punajuurta
1 rkl hunajaa
pieni nippu persiljaa
pari herkkutattia
voita paistamiseen

Jauha mausteet morttelissa ja hiero 3/4 seoksesta lihan pintaan. Anna maustua parin tunnin ajan.

Kuori juurekset ja pilko ne isoiksi paloiksi. Ruskista juurekset kuumalla pannulla voissa ja siirrä ne uunivuokaan. Pyörittele loput mausteseoksesta juuresten sekaan ja siirrä vuoka uuniin. Anna kypsyä kolmisen varttia. Kun juurekset ovat lähes kypsiä, sekoita niiden joukkoon hunaja ja silputtu persilja.

Ruskista hirvipaisti kuumalla pannulla voissa ja siirrä uunivuokaan. Kypsennä paistia 175-asteisessa kiertoilmauunissa, kunnes sen sisälämpötila on 58 astetta.

Siivuta sienet ja paista voissa.

Tarjoile paisti, juurekset  ja sienet punaviinikastikkeen kera.


Punaviinikastike
1,5 rkl voita
1 salottisipuli
ripaus kuivattua timjamia
ripaus kuivattua rosmariinia
2 dl riistalientä
2,dl punaviiniä
2 tl hunajaa
2 tl maissitärkkelystä + tilkka vettä
ripaus merisuolaa

Kuumenna kattilassa voi, lisää joukkoon kuutioitu sipuli ja kuullota noin 5  minuuttia. Heitä joukkoon timjamit ja rosmariinit, kuullota hetki. Lisää riistaliemi, punaviini ja hunaja. Keittele kasaan, kunnes nesteestä on jäljellä noin puolet.

Siivilöi kastike ja kaada takaisin kattilaan. Suurusta kastike lopuksi maissitärkkelyksellä ja mausta suolalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti