4. marraskuuta 2017

Poroa, juureksia ja tattaria

Ei siitä kovin kauaa ole, kun kekri (tai köyri, köyry, keyri, keuri) oli vielä suomalaisen vuodenkierron tärkein juhla. Satokauden tullessa myöhäissyksyllä päätökseensä pellot saatiin pakettiin ja karja sisätiloihin. Oli aika juhlistaa mennyttä vuotta ja huolehtia asiaankuuluvin menoin tulevan satokauden onnistumisesta. Ruoka näytteli kekrin juhlinnassa itseoikeutetusti pääosaa ja yltäkylläisistä juhlaherkuista saivat ihmisten lisäksi osansa myös paikalliset haltijat ja vainajat.

Kristinuskon vallatessa alaa moni kekriperinne siirtyi joulun yhteyteen ja vuoden tärkein juhla jäi vähitellen kokonaan pois kalenteristamme. Nykypäivänä kekrin aikoihin, 31.10.–6.11. väliselle lauantaille osuva juhla on virallisesti kristillinen pyhäinpäivä, mutta senkin juuret toki juontuvat kauas esikristilliseen aikaan.

Myös kaikkien pyhien aatto, ”all hallows' eve”, eli lyhyemmin halloween on anglosaksisissa maissa perintöä kekriä vastaavasta, muinaisten kelttien sadonkorjuun ja talven alkamisen juhlasta samhainista. Myös latinalaisessa amerikassa, erityisesti Meksikossa, juhlitaan nyt marraskuun alussa día de los muertos -juhlaa vainajien muistoksi.

Juhlitpa lähipäivinä sitten kekriä, halloweenia, samhainia tai día de los muertosia, tämä 100 % suomalaisista raaka-aineista valmistuva herkkuannos on erinomainen tapa tehdä kunniaa sadonkorjuulle ja kotimaiselle ruokakulttuurille. Nautinnollisia juhlahetkiä!

Osallistumme reseptillä myös Talonpoikaiskulttuurisäätiön kekri-reseptikilpailuun.

Poroa, juureksia ja tattaria
500 g poronvasan ulkofileitä
2 isoa punajuurta
1 palsternakka
1 jauhoinen peruna
4 porkkanaa
1 rkl rypsiöljyä
0,5 rkl hunajaa
0,5 dl kokonaisia tattarisuurimoita
muutama viipale kuivattua herkkutattia
voita paistamiseen
mustapippuria
merisuolaa

Ota poronfileet huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista.

Kuori punajuuret, palsternakka ja peruna ja leikkaa ne isoiksi lohkoiksi. Leikkaa punajuurista myös pari viipaletta talteen koristelua varten. Keitä punajuuria ensin reilussa suolavedessä kymmenisen minuuttia ja lisää sitten mukaan palsternakka ja peruna. Keitä juurekset kypsäksi ja ota keitinvettä talteen. Pyöräytä juurekset sileäksi pyreeksi ja notkista pyree keitinvedellä. Mausta lopuksi suolalla.

Pyörittele kokonaiset, pestyt porkkanat öljyssä ja mausta suolalla. Paahda porkkanoita 225-asteisessa uunissa puoli tuntia ja lisää joukkoon hunaja. Jatka kypsentämistä 150-asteisessa uunissa vielä 20 minuutin ajan.

Keitä tattarisuurimot väljässä suolavedessä kypsiksi ja valuta. Paahda suurimoita hetken verran kuivalla, kuumalla pannulla.

Liota tattiviipaleet vedessä, kuivaa ne ja ruskista voissa kuumalla pannulla. Paista myös punajuuriviipaleet rapeiksi sipseiksi. Mausta suolalla.

Poista poronfileistä mahdolliset kalvot. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja ruskista fileet kauttaaltaan. Vähennä lämpöä ja lisää pannulle pari isoa nokaretta voita. Valele poronfileitä voisulalla, kunnes liha on sisälämmöltään 52 astetta. Nosta fileet hetkeksi vetäytymään ja mausta sitten suolalla ja pippurilla.

Kokoa annokset ja tarjoile laadukkaan punaviinin kera (Suomi-teemaan sopivasti esim. Pohjolan Perintö Valpolicella Ripasso Classico Superiore 2015).

2 kommenttia:

  1. Kaunis annos:)
    Pidän erityisesti tuosta Dia de Muertos perinteestä,siitä miten värikkäästi ja kauniisti edesmenneitä rakkaita muistetaan.

    VastaaPoista
  2. Sielläpäin maailmaa osataan tosiaan aivan eri tavalla ottaa ilo irti väreistä(kin) :)

    VastaaPoista