20. tammikuuta 2018

Taroccorisottoa ja jänistä

Alkuvuosi on veriappelsiinien kulta-aikaa, joten tässä mahtava kunnianosoitus todella maukkaalle, makealle ja mehukkaalle - parhaalle veriappelsiinilajikkeelle - taroccolle! Hedelmäisen ja täyteläisen risottoannoksen kruunaa nopeasti mediumiksi rosmariinivoissa paistettu riistainen (metsä)jäniksen ulkofilee.

Jänis on todella rasvatonta, joten muista paistaa sitä pannulla vain hetken, sisälämpötilaksi voi huoletta jättää noin 45 astetta. Kyytipojaksi tähän vielä marjaisa, keskitäyteläinen, mehevä ja hilloinen punaviini, niin kokonaisuus on täydellinen.

Risoton reseptiin napattiin vinkit Sivumaku-blogista, jossa mainittiin, että risotosta voi tulla helposti liian hapokas. Oma kokemuksemme on lähinnä, että laadukas ja kypsä tarocco ei ole missään nimessä liian hapan, vaan todella makean maukas. Valitse kaupassa sellaisia taroccoja, joiden kuori hieman punertaa ja hedelmä on aavistuksen pehmeä.


Veriappelsiinirisotto & jäniksen ulkofilee
3 rkl oliiviöljyä
1 punasipuli
4 kypsää ja makeaa tarocco-veriappelsiinia
300 g carnarolia
nippu timjamia
1,5 l kasvislientä
2 rk mascarponea
2 kourallista parmesania
6 jäniksen ulkofilettä
merisuolaa
50 g voita
loraus oliiviöljyä
3 oksaa rosmariinia
ripaus valkopippuria

Lorauta oliiviöljy kasariin ja kuumenna keskilämmölle. Silppua punasipuli pieneksi silpuksi ja kuullota kasarissa noin 5-10 minuuttia. Nosta jäniksen fileet huoneenlämpöön ja suolaa ne.

Purista kolmen taroccon mehut talteen. Siivuta yhdestä taroccosta kuori ja keitä sitä vesitilkassa kaksi minuuttia, säästä myöhemmäksi. Fileoi yhden taroccon liha lohkoina talteen. Kuumenna kasvisliemi poreilevaksi.

Kippaa carnarolit kasariin sipulin joukkoon ja kuumenna sekoittaen kiiltäväpintaisiksi. Lorauta päälle puolet taroccomehusta. Keittele, kunnes mehu on imeytynyt riiseihin. Kaada kasvislientä riisin sekaan pari kauhallista kerrallaan, sekoittele koko ajan ja anna liemen imeytyä riiseihin. Jatka näin, kunnes riisi on al dente. Tähän menee aikaa noin 20 minuuttia.

Sekoita joukkoon mascarpone ja vastaraastettu parmesan sekä silputut taroccofileet. Ota kasari liedeltä ja laita kansi päälle, anna vetäytyä 5-10 minuuttia ja notkista lopuksi tarvittaessa kuumalla kasvisliemellä.

Kuumenna tällä välin valurautapannu kuumaksi, laita pannuun voi ja öljy sekä rosmariininoksat. Anna voin maustua hetken. Ruskista jäniksenfileet pannussa, noin minuutin per puoli. Nosta folioon vetäytymään viideksi minuutiksi, ripauta päälle hieman valkopippuria. Leikkaa fileet siivuiksi ja tarjoile risoton kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti