Çılbır on perinteinen turkkilainen kananmuna-annos, jota ottomaanit ovat nauttineet jo 1400-luvulla. 2000-luvun suomalaiskeittiössä klassikkoannos valmistuu kotoisasti K-ruoka-lehden reseptin pohjalta.
Çılbır eli turkkilaiset aamiaismunat
jogurttipohja:
2 kevätsipulia
0,5 ruukku korianteria
400 g turkkilaista jogurttia
1 tl limemehua
0,5 tl merisuolaa
mustapippuria
maustevoisula:
1 valkosipulinkynsi
50 g voita
0,5 tl savupaprikajauhetta
uppomunat:
2 litraa vettä
1,4 dl väkiviinaetikkaa
4 kananmunaa
koristeluun:
chilirouhetta
sormisuolaa
korianterinlehtiä
kevätsipulia
Viipaloi kevätsipulit ja hienonna korianteri. Sekoita jogurttipohjan ainekset keskenään ja siirrä seos jääkaappiin tekeytymään.
Valmista maustevoisula. Hienonna valkosipuli, sulata voi kattilassa ja sekoita voisulan joukkoon valkosipulihake ja savupaprikajauhe. Kypsennä vielä minuutin verran, mutta varo polttamasta valkosipulia.
Valmista uppomunat. Mittaa laakeaan kattilaan 2 litraa vettä ja 1,4 dl väkiviinaetikkaa. Kuumenna hiljalleen poreilevaksi. Riko munat yksi kerrallaan kuppiin, pyöräytä poreilevaan veteen lusikalla kierre ja kaada kananmuna kupista varovasti kattilaan vesipyörteen keskelle. Kypsennä uppomunia kahden minuutin ajan. Nosta valmiit uppomunat reikäkauhalla lautaselle kuivumaan.
Kokoa annokset. Levitä pohjalle jogurttikastiketta, nosta päälle uppomuna ja lusikoi annokselle maustevoisulaa. Mausta chilillä ja suolalla ja koristele annokset vielä korianterisilpulla ja kevätsipuliviipaleilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti