11. kesäkuuta 2018

Kurkkurisottoa ja savusiikaa

Sitä ei ikinä uskoisi maistamatta, miten mahtavasti aromikas avomaankurkku voikaan sopia kermaiseen risottoon. Yllättävä yhdistelmä on aseistariisuvan nerokas. Kesänraikkaan kurkkurisoton kruunaavat sitruuna, tilli, minttu ja savusiika.

Ohje on pienin muutoksin peräisin Kotivinkki-lehdestä, jossa oli monia muitakin kivoja reseptejä. Kiitoksia siis vain postilaatikkoon ilmestyneestä näytenumerosta!

Kurkkurisotto
1 l kasvislientä
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl voita
1 rkl öljyä
2 dl risottoriisiä (esim. carnaroli, arborio)
3 dl kuivaa valkoviiniä
2 avomaankurkkua
2 dl parmesanjuustoa raastettuna
150 g ranskankermaa
3 rkl sitruunamehua
1 dl mintunlehtiä hienonnettuna
0,5 dl tilliä hienonnettuna
400 g savusiikaa
merisuolaa
mustapippuria

Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi kattilassa. Hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynsi.

Kuumenna voi ja öljy kasarissa. Lisää joukkoon sipulit ja riisi. Kuullota seosta varovasti, kunnes riisinjyvät muuttuvat läpinäkyviksi ja tuoksuvat kevyesti paahteisilta. Lisää joukkoon viini ja anna sen imeytyä riisiin, samalla hiljalleen hämmennellen.

Lisää riisien joukkoon kuumaa kasvislientä iso kauhallinen kerrallaan ja anne nesteen imeytyä samalla hiljalleen sekoittaen. Kun neste on lähes imeytynyt, lisää seuraava kauhallinen. Jatka näin reilun vartin verran, kunnes riisi on pehmentynyt al denteksi ja risoton rakenne on kermainen.

Pese kurkut ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Lisää joukkoon kurkkukuutiot, parmesan, ranskankerma, sitruunamehu ja yrtit. Mausta risotto lopuksi suolalla ja mustapippurilla. Anna risoton tekeytyä viitisen minuuttia kannen alla ja notkista se tarvittaessa ennen tarjoilua lorauksella kasvislientä.

Tarjoile kurkkurisotto savusiian kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti