14. marraskuuta 2018

Maailman paras Tortilla Española

Ollaan pariinkin kertaan tehty Serious Eatsin loistavalla reseptillä espanjalaista perunamunakasta eli Tortilla Españolaa. Nämä kuvat ovat viime uudeltavuodelta, joten näin marraskuussa lienee kohtuullista saada materiaali julki. Ruuhkavuodet ja muita tekosyitä... :) Öljyä ei reseptissä säästellä, mutta lupaan, että lopputulos on jokaisen kertyvän kalorin arvoinen.

Tortilla Española eli espanjalainen munakas (⌀ 26 cm)
8 isoa kananmunaa
4,75 dl oliiviöljyä
700 g perunoita
350 g keltasipuleita
merisuolaa

Riko kananmunat kulhoon, lisää joukkoon ripaus suolaa ja vatkaa munia reippaasti, kunnes ne alkavat vaahdota. Siirrä syrjään odottamaan.

Kuori perunat ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Leikkaa myös sipuleista ohuita viipaleita.

Kuumenna oljy paistinpannulla ja lisää joukkoon perunat ja sipulit. Ne saavat poreilla kevyesti vajaan puolen tunnin ajan, kunnes ovat aivan pehmenneitä. Siivilöi seos ja säästä öljy.

Mausta peruna-sipuliseos suolalla. Vatkaa kananmuniin uudelleen kevyt vaahto ja sekoita peruna-sipuliseos kananmunien joukkoon. Anna tekeytyä viiden minuutin ajan.

Mittaa paistinpannulle 3 rkl säästetystä öljystä ja kuumenna keskilämmölle. Lisää perunaseos pannulle ja heiluttele seosta pannulla reippaasti, kunnes se alkaa kiinteytyä yhtenäiseksi. Tähän menee kolmisen minuuttia. Painele munakkaan reunoja kevyesti keskustaa kohden niin, että munakas saa tyypillisen muotonsa. Jatka paistamista vielä toiset kolme minuuttia.

Laita pannun kokoinen lautanen munakkaan päälle ja käännä pannu nopeasti ympäri niin, että se tipahtaa lautaselle. Mittaa pannulle vielä 1 rkl säästettyä öljyä ja liu'uta käännetty munakas pannulle. Paista kahden minuutin ajan ja kääntele reunoja samalla niin, että munakkaasta muodostuu kiekkomainen levy. Jatka paistamista, kunnes munakas on kokonaan kiinteytynyt, munakasta voi tarvittaessa käännellä lautasta apuna käyttäen vielä uudelleen.

Siirrä munakas tarjoilulautaselle ja odota vähintään 5 minuuttia ennen tarjoilua.

Lopun öljyn voi käyttää myöhemmin ruoanlaitossa, se on saanut mahtavan maun perunasta ja sipulista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti