27. tammikuuta 2019

Korealainen gochujang-tempe

Olen koukussa. Nimittäin gochujang-marinoituun tempeen. Niin, että mihin? Tempe tai tempeh on Kaakkois-Aasiasta kotoisin oleva fermentoitu palkokasviruoka. Sen voi leikata vaikkapa kuutioiksi ja käyttää kasviperäisenä proteiinina tofun tapaan ruoanlaitossa. Perinteinen versio valmistetaan soijapavuista, mutta esimerkiksi kotimainen Jalotofu myy herkullisia herne- ja härkäpapuversioita. Maukkaat tempelevyt ovatkin tulleet ruokapöytäämme jäädäkseen.

Gochujang on puolestaan korealainen makeantulinen myöskin fermentoitu chilitahna, jota saa nykyään ainakin täällä pääkaupunkiseudulla esim. Citymarketista. Gochujangin tulisuutta mitataan GHU-asteikolla (Gochujang Hot-taste Unit), jossa alle 30 tahnat ovat mild hot -kategoriaa ja yli 100 extremely hot -kategoriaa. Cittarin punainen gochujang-muovilaatikko kertoo tahnan tulisuudeksi 70.

Gochujang-tempet olivat tulisia, omaan makuun liiankin tulisia, mutta ah niin vastustamattoman hyviä. Ahmin siis annokseni (tai kaksi) vettä silmistä pyyhkien. Muutenkin olematon chilinsietokykyni pääsi laskemaan pakkasen puolelle raskaudenaikaisen tulisen ruoan välttelyn myötä. Tämä herkku voisi olla aikas hyvä kandidaatti säännöllisiin sietokyvynpalautustreeneihin.

Resepti löytyi Vegan Miam -sivustolta.

Gochujang-tempeh
500 g tempeä
2 valkosipulinkynttä
2 tl inkivääriä
0,5 dl gochujang-tahnaa
3 rkl tamarisoijakastiketta
3 rkl miriniä
2 rkl paahdettua seesaminsiemenöljyä
2 rkl ruskeaa ruokosokeria
ripaus valkopippuria

koristeluun:
1 kevätsipulin vihreä osa
mustia seesaminsiemeniä

tarjoiluun:
riisiä
parsakaalia

Kuutioi tempe suupaloiksi.

Raasta valkosipulinkynnet ja inkivääri. Sekoita raasteet, gochujang, soijakastike, mirin, seesamiöljy, sokeri ja valkopippuri keskenään marinadiksi. Pyöräytä tempekuutiot marinadiin ja anna maustua vähintään puolen tunnin ajan.

Kaada tempet marinadeineen pannulle ja paista viitisen minuuttia, kunnes seos on saostunut ja tummentunut. Koristele seesaminsiemenillä ja kevätsipulisilpulla ja tarjoile esim. riisin ja paahdetun parsakaalin kera.

4 kommenttia:

  1. Minä olen taas koukussa kaalisalaattiin jossa gochujangia,niin hyvää:)

    VastaaPoista
  2. Pitääkin kokeilla tätä, kiva uusi resepti. Tempe ei ole itselleni tuttua entuudestaan, katsonpa seuraavalla kauppareissulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kannattaa tutustua, tempessä on kiva rakenne ja se sopii moneen :)

      Poista