3. helmikuuta 2019

Mantelinen runeberginkakku

On lunta tulvillaan... nimittäin meidän pihatie. Maisemat ovat upeat, mutta lumivallit alkavat olla ihmisen korkuiset ja kolaaminen todellista voimannostoa. Lumilinko on tätä menoa pakollinen hankinta. Pihahommien jälkeen sitä on ansainnut jotain pientä tai suurempaakin makeaa. Ja alkuvuoden paras herkkuhan on runebergintorttu!

Jos haluaa aidoista raaka-aineista tehdyn runebergintortun, pitää joko suunnata artesaanileipomoon tai pyöräyttää sellaisia itse. Olemme ostaneet tänä vuonna neljä paketillista markettitorttuja ja hui kauhea mikä määrä lisäaineita niissä onkaan! Eiliset kaksi pakettia olivat molemmat mainospuheidensa mukaan tyyliin "perheleipurien alkuperäisellä reseptillä vuosikymmenten takaa". Aikamoisia perheleipureita ovat olleet, jos torttuihinsa ovat onnistuneet tunkemaan 11 ja 12 lisäainetta!

Torttuvuoat olivat kaupoista jälleen loppu, joten korkeiden lieriötorttujen sijaan pöytään päätyi yksi iso ja rouhea runebergintorttukakku. Kun vadelmahillon levittää koko kakun pinnalle, sitä riittää mukavasti joka suupalaan. Perinteisen arrakipunssin sijaan käytimme kostutukseen mantelilikööriä. Kannattaa kokeilla!

Runeberginkakku  (Ø 24 cm)
200 g voita
2 dl valkoista sokeria
2 kananmunaa
1 dl kuohukermaa
2 dl mantelijauhetta
1,5 dl korppujauhoja
1 dl pipareita jauhettuna
2 dl grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 ml karvasmanteliaromia

kostuke:
0,5 dl mantelilikööriä (Disaronno)
0,7 dl vettä
2 rkl valkoista sokeria

pinnalle:
230 g vadelmamarmeladia
valkoista sokerikuorrutetta
hopeisia nonparelleja

Sekoita huoneenlämpöinen voi ja sokeri tasaiseksi, älä vaahdota. LIsää joukkoon kananmunat ja sitten kerma. Mittaa kuivat aineet seoksen pinnalle ja sekoita tasaiseksi taikinaksi, Sekoita lopuksi joukkoon karvasmanteliaromi.

Tasoita taikina voideltuun itropohjavuokaan ja paista 160-asteisessa kiertoilmauunissa 50 minuuttia tai kunnes taikina ei enää tartu kokeilutikkuun. Jäähdytä.

Kiehauta kostukkeen ainekset kattilassa. Painele kakkupohjaan haarukalla reikiä ja valele kostuke kauttaaltaan kakun pinnalle. Levitä vadelmamarmeladi varovasti nuolijalla kakun pinnalle tasaiseksi kerrokseksi ja koristele talvinen kakku sokerikuorrutteella ja nonparelleilla.

4 kommenttia:

  1. No huh lisäaineita.Täällä olen aina tehnyt itse kun torttuja ei saa valmiina, omistan myös torttumuotin. Tänä vuonna en nyt oikein saanut tehtyä kun oikean käden yksi sormi murtunut, mutta katsotaan, vielä on pari päivää jäljellä tuohon päivään. Herkullisen näköinen kakku:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, aikamoista sotkua! Pitää tilata netistä varmaan tuo vuoka, että pääsee kokeilemaan perinteistäkin mallia. Pikaista paranemista sormelle!

      Poista
  2. Noiden lisäaineiden vuoksi ei tulisi mieleenkään ostaa valmiita leivonnaisia. Olen mieluummin täysin ilman. Itse tehty niin ruoassa kuin leivonnassa kaikista parasta. Kiva idea tämä kokonainen yksi torttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauppaan saavat jäädä vastedes meilläkin. Heti kostautuu, kun ei jostain asiasta jaksa tarkastaa ainesosaluetteloa ennen ostamista. Itse tehty maistuukin ylivoimaisesti parhaimmalle :)

      Poista