24. helmikuuta 2019

Riesling-kakku synttärisankarille

Tiesitkö, että riesling-rypäle juhlii syntymäpäiväänsä 13. maaliskuuta? Saksan rieslingistä löytyy ensimmäinen virallinen merkintä 13.3.1435, jolloin Klaus Kleinfisch osti viiniköynnöksiä istutettaviksi Frankfurtin lähellä sijaitsevaan viinitarhaan. Suomen linnoissakin rieslingiä nautittiin jo 1400-luvulla. Leivoimme lähenevän juhlapäivän kunniaksi klassikkorypäleelle ikioman synttärikakun. Viini antaa makua niin kakkupohjaan kuin makeaan appelsiini-vaniljasiirappiinkin, ja koko komeuden kruunaa mesiangervolla maustettu kermavaahto. Zum Geburtstag viel Glück, Riesling!

Olemme viinimatkailleet kahdesti Saksassa. Ensimmäisellä reissulla vuonna 2014 ajoimme 4000 kilometrin lenkin kotoa Saksan pienimmälle ja sympaattiselle viinialueelle Ahr-joen laaksoon. Silloin vasta kolmekuinen Pikkukokki matkasi näppärästi kantorepussa tilalta toiselle. Viime kesänä lensimme Stuttgartiin, nappasimme vuokra-auton alle ja kiersimme reilun pari viikkoa Baden-Württembergin upeita maaseutumaisemia ja vieraanvaraisia pikkutiloja. Nyt jo nelivuotias Pikkukokki muistelee edelleen kaiholla reissua - liekö syynä viinimaisteluiden yhteydessä lapsille tarjoillut nallekarkit. Puolitoistavuotias pikkusiskonsa taas varastelee keittiöstä viinipullonkorkkeja aarteikseen. Näin sitä arkipäiväistetään suomalaisten suhdetta viiniin perhe kerrallaan :)

Riesling-syntymäpäiväkakku on mukana myös Saksan Viinitiedotuksen kakkukisassa. Linkin takaa löytyy paljon mielenkiintoista tietoa suosikkirypäleen monivaiheisesta historiasta, kannattaa käydä kurkkaamassa! Leikitään reseptikilpailun sääntöjen (= Suomen alkoholilainsäädäntö...) vuoksi, että kakussa käytetty Moselin riesling oli alkoholitonta ;)

Ylijäänyt siirappi maistui taivaallisen hyvältä aamupalalla jogurtin, hedelmäsalaatin ja myslin päällä. Kannattaa siis ehdottomasti tehdä samalla vaivalla isompikin satsi!

Kakkupohjaan löytyi inspiraatio The Little Artichoke -blogista.

Valkoviinikakku
taikina:
4 kananmunaa
4 dl valkoista sokeria
1,8 dl puolimakeaa rieslingiä
1,8 dl rypsiöljyä
7 dl karkeita ydinvehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
1 tl hienoa merisuolaa

appelsiinisiirappi:
1 luomuappelsiinin kuori
1 vaniljatanko
190 g ruskeaa ruokosokeria
5,7 dl puolimakeaa rieslingiä

pinnalle:
2 dl vispikermaa
1 rkl valkoista sokeria
1 tl kuivattua mesiangervon kukkaa
1 dl pensasmustikoita

Valmista kakkupohja. Sekoita kananmunat, sokeri, viini ja öljy tasaiseksi seokseksi. Mittaa päälle jauhot ja pyöräytä leivinjauhe ja suola kevyesti jauhojen joukkoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi, mutta älä yhtään ylimääräistä. Paista kakkupohja leivinpaperilla vuoratussa lasivuoassa (35 * 23 cm) 175-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuutin ajan, tai kunnes taikinaa ei tartu kokeilutikkuun. Jäähdytä.

Valmista siirappi. Vuole kuorimaveitsellä appelsiininkuoren oranssi pintaosa kattilaan. Halkaise vaniljatanko, kaavi siemenet ja lisää ne sekä tangonpuolikkaat kattilaan. Mittaa joukkoon sokeri ja viini. Kiehuttele seosta, kunnes se on keittynyt kasaan niin, että siirappimaista nestettä on jäljellä vajaa puolet. Siivilöi ja jäähdytä.

Painele kokeilutikulla kakkupohjaan pieniä reikiä. Valuta muutama lusikallinen siirappia kostukkeeksi kakkupohjalle.

Vispaa kerma ja sokeri vaahdoksi ja sekoita lopuksi mesiangervo joukkoon. Levitä kakun pinnalle. Leikkaa kakku ruuduiksi ja koristele pensasmustikoilla ja siirapilla ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti