29. joulukuuta 2017

Gluteeniton vegaaninen maustekakku

Vegaaninen, munaton, maidoton, valkosokeriton, gluteeniton, tontonton... Äitini kiikutti meille ennen joulua pussikaupalla Risentan tonton-jauhoja ja niiden mukana saamansa reseptikirjasen. En ole ainakaan muistaakseni koskaan leiponut gluteenitonta kakkua, joten päätin antaa Risentan maustekakkuohjeelle mahdollisuuden (toki parilla pikku tvistillä). Rakennehan näissä gluteenittomissa kakuissa on vehnään tottuneelle vähän erilainen, mutta maustekakun jouluinen maku oli ihan mainio.

Vegaaninen gluteeniton maustekakku  (⌀ 18 cm)
400 ml kookosmaitoa
1 dl kookosöljyä
0,5 dl kookossiirappia
15 tuoretta, kivetöntä taatelia
4 dl mantelijauhoja
3 dl riisijauhoja
0,5 dl kookossokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl ceyloninkanelijauhetta
0,5 tl inkiväärijauhetta
0,5 tl neilikkajauhetta
1 tl vihreää kardemummaa jauhettuna
1 ml raastettua muskottipähkinää
1 ml jauhettua mustapippuria
1 tl hienoa merisuolaa
2 ml vaniljajauhetta

kuorrute:
3 rkl kookosöljyä
3 rkl pähkinävoita
1 rkl vaahterasiirappia
1 tl vaniljauutetta

pinnalle:
pähkinöitä
strösseleitä


Öljyä ja jauhota kakkuvuoka.

Sekoita kookosmaito, -siirappi ja -öljy sekä taatelit sileäksi massaksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää massan joukkoon.

Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 175-asteisessa uunissa keskitasolla 55 minuutin ajan tai kunnes taikina ei tartu kokeilutikkuun. Anna kakun jäähtyä vuoassaan ja kumoa se sitten lautaselle.

Lämmitä kuorrutteeseen tuleva kookosöljy ja sekoita kuorrutteen ainekset keskenään. Lusikoi kuorrute kakun pinnalle, jäähdytä ja lusikoi vielä toinen kerros kuorrutetta. Anna kuorrutteen jähmettyä ennen koristelua.

Kakku on parhaimmillaan vetäydyttyään yön yli viileässä.

2 kommenttia:

  1. Näyttää tosi hyvältä: Itse leivon paljonkin gluteenittomia leivonnaisia, ja pidän paljonkin, ja jauhoseoksia on helppo muunnella. HYvää tulevaa vuotta 2018

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja oikein hyvää alkanutta vuotta sinullekin!

      Poista