21. joulukuuta 2015

Granaattiomenainen ankka-confit amuse bouche

Kuluneen vuoden hektisestä päiväkoti-työ-kauppa-koti-rumbasta huolimatta olemme onnistuneet syömään kautta linjan varsin kelvollisesti (ja siinä sivussa kasvattamaan Pikkukokista melkoisen kulinaristiherkkuhiiren). Sen verran meno on kuitenkin muuttunut, että kun ennen viikonloppuisin kolmen ruokalajin menu oli standardi, nyt alkupalat ovat unohtuneet kaavasta ja jälkiruokakin tulee liian usein nautittua teollisen jäätelön muodossa. Tänä viikonloppuna alkupalapuoli koki sentään pienoisen heräämisen, kun pyöräytimme pienet keittiön tervehdys -tyyliset suupalat ennen pääruokaa.

Upeanmakuinen granaattiomena ja makeanpehmeät taatelit ovat sesongissa ja pääsivät siksi mukaan annokseen, rucolanversot puolestaan valitsimme herkän ulkonäkönsä vuoksi keventämään tunnelmaa ja aito balsamico, se nyt vaan sopii melkeinpä minne vain! Osana Familian kanssa tehtävää yhteistyötä saimme testiin valmiiksi paistetun, pakasteena myytävän ankankoipi-confitin. Koipireisipalan mukana vakuumipaketissa tulee myös sen verran ankanrasvaa, että koiven voi näppärästi uudelleenlämmittää siinä. Keittiössämme ei puolivalmisteita ole juuri näkynyt, joten koipikin ehti viettää tovin pakastimessa, ennen kuin inventaarion yhteydessä löysimme sen hylättynä. Ei siis auttanut muu kuin heittää ennakkoluulot nurkkaan ja lähteä testailemaan.

Ja niinhän siinä kävi, että sinne nurkkaan ne ennakkoluulot saivat jäädäkin, sillä pian huumaava ankantuoksu täytti keittiön ja kohta kattilasta nostettiin käsiinhajoavan murea ja maukkaan mehevä ankka-confit. Joskus oikotie onneen lienee sallittu.

Eipä muuten olisi ollenkaan hassumpi idea aloittaa jouluaaton päivällistä tällaisella nopeasti valmistuvalla amuse bouchella. Maukasta joulunodotusta!

Granaattiomenainen ankka-confit amuse bouche (6 kpl)
Familian ankan koipireisi -confit (pakaste)
puolikas granaattiomena
2 kuivattua pehmeää taatelia
kourallinen rucolan versoja
3 tl aitoa balsamicoa

Sulata ankankoipi-confit ja siirrä se rasvoineen kattilaan nahkapuoli alaspäin. Kuumenna rasva niin, että se poreilee hiljalleen, sulje kattila kannella ja anna ankan paistua viitisentoista minuuttia. Nosta koipi kattilasta ja irrota lihat luista. Riivi ankanliha haarukalla suupaloiksi.

Irrota granaattiomenasta siemenet ja pilko taatelit pieniksi kuutioiksi. Kokoa annokset pieniin kulhoihin tai ruokalusikoihin kerroksittain ja lorauta päälle tilkkanen modenalaista balsamiviinietikkaa. Tarjoile.
Toteutettu yhteistyössä Familian kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti