27. joulukuuta 2015

Poropaimenen piiras

Olut sopii perunamuusin joukkoon ihan tajuttoman hyvin, suosittelen kokeilemaan! Samoin ihan tajuttoman hyvin toimii poronvasan hiljalleen hauduteltu, supermurea uuniliha vienosti makeiden porkkanoiden kera olut-muusiruusukkeiden alla brittiklassikkovariaatiossa, jonka nimesimme poropaimenen piiraaksi. Ohje on muunnelma aiemmin tekemästämme perinteisestä paimenen piirasta (Shepherd's Pie).

Poropaimenen piiras
poron uuniliha:
700 g poronvasan luullista uunilihaa (valmiiksi riivittynä 300 g)
1 keltasipuli
3 katajanmarjaa
vettä
merisuolaa
mustapippuria

karamellisoidut porkkanat:
3 porkkanaa
2 rkl voita
1 tl tummaa siirappia
1 rkl stout-olutta (esim. Fuller's Black Cab Stout)

olut-perunamuussi:
6 keskikokoista jauhoista perunaa
70 g voita
1,25 dl stout-olutta (esim. Fuller's Black Cab Stout)
1 kananmunankeltuainen
merisuolaa

Ruskista poronlihat nopeasti kuumalla pannulla ja nosta ne sitten kannelliseen uunipataan. Pilko sipuli pariin osaan ja lisää palaset pataan. Heitä mukaan myös katajanmarjat. Kaada lihojen päälle vettä niin, että ne juuri peittyvät. Kiehauta pata liedellä niin, että neste kiehuu, kuori vaahto pinnalta ja peitä pata sitten kannella ja siirrä 150-asteiseen kiertoilmauuniin. Hauduta lihoja uunissa vähintään 3,5 tunnin ajan. Kun liha on mureaa ja irtoaa luista, siivilöi lihaliemi talteen ja irrota lihat luista. Mausta lihat suolalla ja mustapippurilla.

Kuori porkkanat ja kuutioi ne pienehköiksi paloiksi. Paista porkkanakuutioita voissa miedolla lämmöllä pitkään niin, että ne pehmenevät. Lisää loppuvaiheessa mukaan siirappi ja olut.

Kuori perunat ja puolita ne osaan. Keitä perunoita merisuolalla maustetussa vedessä, kunnes kuutiot ovat kypsiä ja kaada vesi sitten pois. Sulata voi ja lämmitä olut. Sekoita voisula ja olut perunakuutioiden joukkoon sähkövatkaimella. Sekoita sitten joukkoon munankeltuainen. Mausta muusi suolalla ja kaavi se kattilasta pursotinpussiin.

Jaa lihapaistos neljään annosvuokaan. Kaada joukkoon pari ruokalusikallista lihalient per vuoka. Levitä lihojen päälle porkkanakuutiot. Pursota niiden päälle ensin spiraalimaisesti ohut kerros perunasosetta, jotta lihapaistos jää tiiviisti perunakuoren alle. Täytä sitten vuoat pursottamalla niihin vierekkäin perunaruusukkeita.

Paista annoksia 175-asteissa kiertoilmauunissa 30 minuutin ajan, tai kunnes perunakuori on hieman ruskistunut ja rapeutunut. Anna jäähtyä hetken ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti