28. joulukuuta 2016

Kiinalaiset lihapullat

Joulu alkaa olla pikku hiljaa takana päin, ja kuten monen vuonna aiemminkin, joulun jälkeen alkaa jostain kummallisesta syystä tehdä mieli todella paljon aasialaista ruokaa. Näin tapahtui myös tänä vuonna. Lounaaksi päätimme valmistaa pitkästä aikaa jotain kiinalaista.

Jostain mieleen hiipi ajatus kiinalaisista lihapullista ja pikaisen googlauksen lopputuloksena lounaaksi saatiin oma versio kiinalaisista leijonanpäälihapullista. Perinteisistä "lion's head" -lihapullista lienee versionsa jokaisella kokilla ja ainakin osassa ohjeista lihapullat höyrytetään kypsiksi. Me oikaisimme tällä kertaa lounaalla ja valmistimme lihapullat kypsiksi uunissa.

Kaapista sattui vielä löytymään avaamaton gao luc -riisipussi, joka osoittautui tarkemman tarkastelun jälkeen thaimaalaiseksi ruskeaksi jasminriisiksi. Päätimme kokeilla sitä yksinkertaisena lisukkeena lihapullille. Päätös osoittautui erinomaiseksi, riisi oli todella maukasta, napakkaa ja irtonaista ja se maistui suorastaan erittäin terveelliseltä.

Alkuperäinen resepti on täältä, ja muokkasimme sitä omaan käyttöömme jonkin verrankin.
Taikinasta tulee noin 10 isohkoa lihapullaa.

Kiinalaiset lihapullat
400 g porsaan jauhelihaa
3 rkl vettä
2,5 rkl vaaleaa soijakastiketta
1 rkl tummaa soijakastiketta
1 rkl chinkiang (sama asia kuin zhenjiang) -viinietikkaa
1 tl raastettua inkivääriä
ripaus merisuolaa
0,5 rkl ruskeaa ruokosokeria
4 kevätsipulinvartta
2 tl maissitärkkelystä
2 kananmunaa
70 g pankojauhoja
1 rkl paahdettua seesamiöljyä

Lisukkeeksi esim. ruskeaa jasmiiniriisiä (gao luc).

Laita possun jauheliha isoon kulhoon ja lorauta sekaan 3 rkl vettä. Sekoita tasaiseksi. Lisää tämän jälkeen taikinaan soijakastikkeet, viinietikka, raastettu inkivääri, merisuola ja sokeri. Vaivaa tasaiseksi löysäksi taikinaksi.

Silppua kaksi kevätsipulin vartta hienoksi ja sekoita taikinan joukkoon. Sekoita taikinaan myös maissitärkkelys, kaksi kananmunaa ja pankojauhot. Vaivaa huolellisesti. Vaivaa lopuksi sekaan vielä seesamiöljy. Taikinasta on tarkoitus tulla melko löysää niin, että lihapullat kestävät juuri ja juuri kasassa. Laita uuni kuumenemaan tasalämmölle 150 asteeseen.

Kuumenna valurautapannulla hieman rypsiöljyä kuumaksi. Pyörittele lihapullataikinasta varovasti lihapullia yksi kerrallaan pannuun. Ruskista lihapullat muutama kerrallaan kauttaaltaan ja siirtele uunipellille. Kun kaikki pullat on ruskistettu, nosta pellillinen pullia uuniin. Paista noin 10-15 minuuttia tai kunnes lihapullat ovat kypsiä, mutta hyvin mehukkaita.

Silppua jäljelle jääneet kaksi kevätsipulinvartta hienoksi ja ripottele tuoreena annosten päälle. Tarjoa lihapullat riisin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti