26. joulukuuta 2018

Saaristolaisleipä hapanjuurella

Vähän jännitti, kun sain päähäni tehdä joulun saaristolaisleivät luottoreseptin sijaan hapanjuurella. Huoli osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä jouluaattoaamuna paistetut leivät olivat rakenteeltaan vähintään yhtä hyviä kuin teollisella leivinhiivalla leivotutkin. Uusi jännitysmomentti koettiin, kun leivät olivat hetken jäähtymässä lasitetulla terassilla. Kun vilkaisin lasiovesta ulos, pieni pullea hiiri kipitti juuri haukkaamaan reunimmaisesta leivästä. Syöksyin leijonaemon lailla pelastamaan kolme muuta leipää ja passitin O:n keskustelemaan siimahännän kanssa sen asuinpaikasta. Loppu hyvin, kaikki hyvin, sillä kolmekin leipää on riittänyt ruokkimaan koko suvun. Herkullista joulunaikaa kaikille!

Reseptissä on yhdistelty vanhaa luotto-ohjettani ja Facebookin hapanjuurileipurit -ryhmästä bongattuja vinkkejä.

Saaristolaisleipä hapanjuuresta
1 litra piimää
300 g vaaleaa hapanjuurta
420 g tummaa siirappia
1 rkl merisuolaa
300 g kaljamaltaita
110 g leseitä (esim. kaura-, ruis- ja vehneleseseosta)
160 g puolikarkeita ruisjauhoja
660 g puolikarkeita vehnäjauhoja (käyttämäni Krannin jauhot olivat tavallista karkeampia)

voiteluun:
3 rkl tummaa siirappia
1 dl vettä

Sekoita piimä, hapanjuuri, siirappi ja suola keskenään. Lisää joukkoon maltaat ja jauhot. Sekoita tasaiseksi. Taikinasta tulee melko napakkaa. Jaa taikina kolmeen-neljään osaan ja levitä tasaisesti leipävuokiin (käytin "standardikokoa" pienempiä paperivuokia, joten leipiä tuli neljä). Peitä vuoat kostealla pyyhkeellä ja anna kohota kaksinkertaiseksi, tähän menee olosuhteista ja kuun asennosta riippuen noin 8-12 tuntia.

Paista leipiä 160-asteisessa uunissa 90 minuutin ajan. Kun paistoaikaa on kulunut 45 minuuttia, aloita leipien valelu siirappi-vesi-seoksella aina noin viidentoista minuutin välein. Jäähdytä leivät rauhassa liinan alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti