Reseptissä on yhdistelty vanhaa luotto-ohjettani ja Facebookin hapanjuurileipurit -ryhmästä bongattuja vinkkejä.
Saaristolaisleipä hapanjuuresta
1 litra piimää
300 g vaaleaa hapanjuurta
420 g tummaa siirappia
1 rkl merisuolaa
300 g kaljamaltaita
110 g leseitä (esim. kaura-, ruis- ja vehneleseseosta)
160 g puolikarkeita ruisjauhoja
660 g puolikarkeita vehnäjauhoja (käyttämäni Krannin jauhot olivat tavallista karkeampia)
voiteluun:
3 rkl tummaa siirappia
1 dl vettä
Sekoita piimä, hapanjuuri, siirappi ja suola keskenään. Lisää joukkoon maltaat ja jauhot. Sekoita tasaiseksi. Taikinasta tulee melko napakkaa. Jaa taikina kolmeen-neljään osaan ja levitä tasaisesti leipävuokiin (käytin "standardikokoa" pienempiä paperivuokia, joten leipiä tuli neljä). Peitä vuoat kostealla pyyhkeellä ja anna kohota kaksinkertaiseksi, tähän menee olosuhteista ja kuun asennosta riippuen noin 8-12 tuntia.
Paista leipiä 160-asteisessa uunissa 90 minuutin ajan. Kun paistoaikaa on kulunut 45 minuuttia, aloita leipien valelu siirappi-vesi-seoksella aina noin viidentoista minuutin välein. Jäähdytä leivät rauhassa liinan alla.
1 rkl merisuolaa
300 g kaljamaltaita
110 g leseitä (esim. kaura-, ruis- ja vehneleseseosta)
160 g puolikarkeita ruisjauhoja
660 g puolikarkeita vehnäjauhoja (käyttämäni Krannin jauhot olivat tavallista karkeampia)
voiteluun:
3 rkl tummaa siirappia
1 dl vettä
Sekoita piimä, hapanjuuri, siirappi ja suola keskenään. Lisää joukkoon maltaat ja jauhot. Sekoita tasaiseksi. Taikinasta tulee melko napakkaa. Jaa taikina kolmeen-neljään osaan ja levitä tasaisesti leipävuokiin (käytin "standardikokoa" pienempiä paperivuokia, joten leipiä tuli neljä). Peitä vuoat kostealla pyyhkeellä ja anna kohota kaksinkertaiseksi, tähän menee olosuhteista ja kuun asennosta riippuen noin 8-12 tuntia.
Paista leipiä 160-asteisessa uunissa 90 minuutin ajan. Kun paistoaikaa on kulunut 45 minuuttia, aloita leipien valelu siirappi-vesi-seoksella aina noin viidentoista minuutin välein. Jäähdytä leivät rauhassa liinan alla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti