17. heinäkuuta 2016

Blogireality: kuukauden ruokalista


Monessa blogissa on kevään aikana kiertänyt kuukauden ruokamenot summaava haaste. Rakkaus ruokaan on kuitenkin asia, jolle en halua laittaa hintalappua (vrt. vaikkapa harrastuksiin ja matkailuun surutta panostetut eurot). Tärkeintä on, että meillä syödään monipuolisesti ja hyvin niin arkena, viikonloppuina kuin juhlahetkinäkin. Siksi päätinkin koota postaukseksi yhden kuukauden ruokalaskun sijaan yhden kuukauden ruokalistan. Kuukaudeksi sattui valikoitumaan hektinen, rikkonainen kesäkuu ja olisikin mielenkiintoista toistaa listaus vaikkapa sydäntalvella. Ja nähdä teidän muiden bloggaajien vastaavia koonteja - kuka lähtee mukaan?

Tyypillinen ruokaviikkomme alkaa sunnuntaiaamuna, jolloin suunnittelemme tulevan viikon ruokalistan aamupalan syömisen lomassa (= hedelmäsmoothie uskollisen Stollar Bossin pyöräyttämänä, joka ikinen aamu). Linkkilistoja ja hiirenkorville käänneltyjä lehtiä löytyy varastosta yllin kyllin, joten yleensä lista syntyy nopeasti. Haastavinta onkin muistaa lisätä kauppalistalle Pikkukokin maito ja päiväkotiviilit ja -jogurtit sekä ne viikon smoothiehedelmät. Kauppalista syntyy Google Docsiin, jolloin sen on helposti molempien muokattavissa myös mobiilisti.

Kauppojen aukioloaikojen vapauduttua olemme Sellon parkkiksella yleensä siinä aamukymmenen maissa, jolloin muu Suomi ei vielä ole keksinyt raahautua kaupoille ja käytävillä saa pyöriä kaikessa rauhassa. Rauha tosin on tiessään, kun Pikkukokki intoilee hyllyjen välissä "katoppas äiti oviileja!" ja "mennään jo kaloja kattomaan!". Sunnuntaiaamun kauppareissulla kärryyn kasataan illalliset sunnuntaista torstaihin, muut päivittäistavarat, herkut ja heräteostokset, jolloin loppusumma kassalla pyörii yleensä siinä kahdeksankympin tietämissä.

Koska torstai on vakiintunut pizzatorstaiksi, hitaasti kohoava taikina laitetaan jääkaappiin kohoamaan jo maanantai-iltana. Lounaat syömme työpaikkamme ympäristön muutamassa toinen toistaan surkeammassa ruokalassa, kun laiskuuttamme emme jaksa raahata töihin eväitä. Pikkukokin päiväkodissa on onneksi oma keittäjä, joka pyöräyttää lapsille ruokien lisäksi myös tuoreet sämpylät ja raikkaat smoothiet. Sokerittomalla ruokavaliolla oleva Pikkukokki syö päiväkodissa lisäksi välipalana omia hedelmiä, jogurtteja ja viilejä.

Perjantaina syömme ex tempore mitä herkkuja mieleen tuleekaan -  tai mitä lähikaupasta ja -alkosta, omasta pakastimesta ja viinikaapista löytyy. Lauantaina ja sunnuntaina syömme lounaat tavallisesti ravintoloissa ja lauantai-illaksi panostamme viikon kohokohta-illallisen raaka-aineisiin erityisen paljon. Perjantain ja lauantain kauppalaskut saattavatkin olla moninkertaiset su-to-laskuun verrattuna.

Miltä tämä sitten näyttää konkreettisesti yhden kuukauden aikana? Kesäkuu ei ollut kuukausista tyypillisimpiä, mutta monipuolisuudessaan kuvaa ruokailujamme aika hyvin. Kiirettä on pidellyt keskivertokuukautta enemmän, mistä kielivät kaksi päivää putkeen syödyt ruokalajit ja luvattoman usein lautaselle päätyneet valmistuotteet (grillimakkarat, ranskalaiset, hodarit, lihikset - huhhuh...). Niitä tulikin tässä kuussa syötyä koko vuoden tarpeiksi ja vielä näin julkisesti tunnustettuna. Blogirealityä parhaimmillaan! :)

Viikko 1

ke 1.6.
halloumi-parsa-pasta

to 2.6.
pizzatorstai: flammkuchen

pe 3.6.
- tilli-ranskankermalla kuorrutettu uunilohi

la 4.6.
saksanhirven kruunukyljyksiä, kısır-salaattia ja ruohosipulidippiä
- grillattuja jättikatkarapuvartaita ja kısır-salaattia

su 5.6.
- lounascurryt Mount Nepal Tapiolassa
grillatut maissintähkät, grillimakkaraa ja caprese



Viikko 2

ma 6.6.
- minestronekeitto

ti 7.6.
haldi dahi ka shorba eli kurkuma-jogurttikeitto

ke 8.6.
-  paraguayo-mustapapusalaatti

to 9.6.
tortillalasagne

pe 10.6.
- tapaksia, mm. gambas al ajillo, juustoja, aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiveja, leipää

la 11.6.
- 4 ruokalajin maistelulounas ravintola Askissa Kruununhaassa
rukiinen raparperikakku
- ranskalaiset ja grillimakkaraa

su 12.6.
- sushibuffet Fuku Supreme Sellossa
- bbq-porsaankylkeä ja belugalinssejä



Viikko 3

ma 13.6. ja ti 14.6.
välimeren lihapullat & artesaanipasta

ke 15.6.
pinaatti-rahkalasagne

to 16.6.
- Familian grilli-ilta (Pikkukokille kotona jauhelihakastiketta ja perunoita)

pe 17.6.
- foliossa grillattua kokonaista yrttilohta ja ruisleipää

la 18.6.
- hampurilaiset Funky Burger Tapiolassa
chimichurri-tomaatteja sekä grillattua maminhaa Frank Ostinin tapaan

su 19.6.
tomaattinen rapucurry
- hot dogit



Viikko 4

ma 20.6.
- ananas-tonnikala-täytteiset lämpimät voileivät

ti 21.6. ja ke 22.6.
spaghetti alla puttanesca

to 23.6.
- lounaskebapit ravintola Angelassa Mikkelissä
- pulled wild boar burgers eli nyhtökarjupurilaiset

pe 24.6.
- pulled boar burgers
- raparperi-blondiet
- villisikaa vartaassa sekä grillattuja juusto-pekonisieniä, raparpekonia, paprikoita, sipuleita ja perunoita

la 25.6.
- savustettua merilohta ja uusia perunoita
- villisikaragú

su 26.6.
- tomaatti-vuohenjuustokeitto
- jauhelihapihvit ja sipuli-perunanyytit grillissä
- muurikkaletut



Viikko 5

ma 27.6.
- höyrytettyjä lihapiirakoita ja nakkeja
- lapsellisen helppo sesonkisalaatti

ti 28.6. ja ke 29.6.
- paprikainen jauhelihakastike riisillä

to 30.6.
pizzatorstai: vehnätön pizzapiirakka

Bonuskuva: juhannuksena söimme villisianniskaa kolmella tapaa. Nyhtövillisikaburgereista tuli taivaallisia, villisikaragusta samoin, mutta kuten vähän etukäteen ounastelimmekin, vähärasvainen liha ei mureutunut vartaassa tuntien pyörimisenkään jälkeen, jatkuvasta valelusta huolimatta. Aina ei voi voittaa... Onneksi grillissä valmistui myös kasoittain muita herkkuja, mm. somehitti raparpekonia. Oli muuten vinkeä yhdistelmä!

3 kommenttia:

  1. Minäkin tein tuon keväällä, ja siitä tuli melkein tapa,eli olen nyt jatkanut käytäntöä,Hyvä nähdä miten ruokamenot jakautuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olitkin yksi tämän postauksen innoittajista :)

      Poista
  2. Hei, mielestäni se on myös mukava paikka ja hyvä ruoka. Myös kotinurkkaamme Kivenlahdessa on suosikki nepalilainen. Ravintola Nepal on yksi kaupungin parhaista. Suosituksia :)
    https://ravintolanepal.fi/

    VastaaPoista