2. heinäkuuta 2013

Tres Leches -kakku


Torta Tres Leches eli kolmen maidon kakku on Suomessa vielä melko tuntemattomaksi jäänyt Latinalaisen Amerikan klassikkoherkku. Kokeilimme valmistaa kakun sunnuntain grillibrunssille The Pioneer Womanin yltiöpäisen hehkutuksen saatteleman reseptin avulla, ja varsin hyväähän siitä tulikin.

Originaalireseptin tilavuusmitat kääntyvät desilitroiksi näin (huom. eri juttu, kuin brittien cup ja pint!):
- 1 US cup = 2.4 dl
- 1 US pint = 4.7 dl

Kondensoitua maitoa saa nykyään perusruokakaupoista, ja evaporoitua maitoa taas löytyy ainakin Helsingin keskustan Behnforsilta tai sitten kolme kertaa halvemmalla Hakaniemen etnokaupoista... Arvaa kummasta ostimme?

Taikina
2.4 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,25 tl merisuolaa
5 kananmunaa
2,4 dl sokeria (0,6 dl valuaisvaahtoon ja 1,8 dl keltuaisvaahtoon)
1 tl vaniljauutetta
0,8 dl kevytmaitoa

Kostuke
1 tlk kondensoitua maitoa
1 tlk evaporoitua maitoa
0,6 dl kuohukermaa

Pinnalle
4,4 dl kuohukermaa
3 rkl sokeria
mansikoita

Voitele irtopohjallinen kakkuvuoka ja lata uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita isossa kulhossa keskenään suola, vehnäjauhot ja leivinjauhe. Erottele kahteen kulhoon kananmunan keltuaiset ja valkuaiset. Jätä valkuaiset odottamaan, ja lisää keltuaisten joukkoon 1,8 dl sokeria. Vatkaa seos vaaleaksi vaahdoksi, ja lisää sitten joukkoon maito ja vaniljauute. Kaada seos jauhoastiaan ja sekoita varovasti vispilällä tasaiseksi. Vatkaa valkuaisia hetki niin, että muodostuu kevyt vaalea vaahto, ja lisää vaahdon joukkoon vatkaimen ollessa käynnissä 0,6 dl sokeria. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto kiinteytyy ja kovettuu. Nostele valkuaisvaahto varovasti taikinan sekaan ja kaada seos vuokaan. Paista uunin keskitasolla 30 minuuttia, tai kunnes tikulla kokeillessa tikkuun ei tartu taikinaa.

Jäähdytä kakkupohja ja kumoa se reunalliseen astiaan. Rei'itä jäähtynyt kakkupohja haarukalla täyteen pieniä kolosia. Sekoita keskenään kondensoitu maito, evaporoitu maito ja kuohukerma. Valuta nestettä vähän kerrallaan kakkupohjan päälle niin, että neste imeytyy mahdollisimman tasaisesti myös kakun reunoille. Nestettä tuntuu olevan liikaa, mutta se imeytyy kyllä jääkaapissa, kun kakkupohjan antaa tekeytyä yön yli.

Nosta kakkupohja ennen tarjoilua jääkaapista, vatkaa kerma vaahdoksi ja levitä se kakkupohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Vaihtoehtoisesti voit ensin leikata kakkupohjasta neliöitä ja levittää kermavaahdon vasta kunkin kakkupalan päälle. Koristele palat tuoreilla mansikoilla ja tarjoile.

4 kommenttia:

  1. Hei, muistatteko mistä etnokaupasta ostitte evaporoitua maitoa? Hakaniemessä on niin paljon etnokauppoja ja en jaksaisi kiertää niitä kaikkia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi apua, Blogger oli laittanut kommenttisi roskapostilaatikkoon! Nyt se on pelastettu, mutta etnokauppavinkki tulee varmaan auttamattoman myöhässä: en muista kaupan nimeä, mutta kun lähdetään hallilta Hämeentietä Sörnäisiin päin, se on kaikkein viimeisin liike siinä etnokauppojen rivissä. Täytyy tarkastaa nimikin, kun menen seuraavan kerran ohi :)

      Poista
  2. Heiii! Meinattaisiin tässä kokeilla tuota kakkusta, mutta mietinpä vain, että kuinka paljon noin deseissä mitattuna olisi noiden erikoismaitojen määrä? Löysin Jyvskylästä Peakin evaporoitua maitoa 397 g tölkissä, sekä kondensoitua 386 ml tölkissä. Riittävatkö maitoset?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Nuo olivat molemmat 397 gramman tölkkejä, eli hyvin riittää varmasti :)

      Poista