11. tammikuuta 2015

Poron lapapaisti uunijuurespedillä

Huom. poron lavasta ja kyljestä valmistuu myös paras poronkäristys!

Kun toissavuoden toukokuussa julkaisimme poron lapapaisti uunissa -reseptin, meillä ei ollut aavistustakaan, että se nousisi blogimme suosituimmaksi postaukseksi. Näin kummallisesti kuitenkin on raaka-aineen harvinaisuudesta huolimatta (vai juuri siksi?) käynyt ja mikäs siinä, erittäin maukastahan ylikypsä poronlapa olikin!

Kiitos O:n, saamme vuotuisen puolikkaan poronvasamme siististi paketoituna ja Espooseen kuljetettuna suoraan kasvattajalta. Perinne, josta en ikinä suostu luopumaan! Viime vuoden paketista oli jäljellä enää tämä lapapaisti, mutta uuden lähetyksen pitäisi onneksi saapua ihan näinä päivinä.

Lapapaisti oli tarkoitus tehdä hittireseptin henkeen paistopussissa juuresten kera, mutta paistopussimme olivatkin kokoa XS ja poro pääsi pussin sijasta uunivuokaan. Tällä metodilla kypsennysaika on pidempi ja paistia voi huoletta pitää ensin folion alla vähintään tuon 3,5 tuntia, mutta extratuntikaan ei tee pahaa.

Hauduttelun jälkeen paisti oli uunissa vielä ilman foliohattua 2 x 45 minuuttia, joten melkoista slow foodiahan tämä on. Mutta ehdottomasti kaiken odottelun arvoista, mahtavan mureaa kotimaista lihaa!



Poron lapapaisti uunijuurespedillä
1,5 kg poron lapapaisti (poronvasasta)
2 porkkanaa
1 keltasipuli
1 palsternakka
puolikas lanttu
puolikas juuriselleri
vuorisuolaa
mustapippuria

Ota poronlapa hyvissä ajoin lämpenemään huoneenlämpöön. Poista lämmenneestä porosta enimmät kalvot terävällä veitsellä. Hiero lavan pintaan reilusti suolaa ja pippuria.

Kuori juurekset ja leikkaa ne isoiksi suupaloiksi. Levitä juureskuutiot uunivuoan pohjalle ja rouhi niiden päälle suolaa ja mustapippuria. Aseta poronlapa sitten juurespedille. Peitä vuoka foliolla ja nosta se paistumaan 150-asteiseen uuniin 3,5 tunniksi.

Poista tämän jälkeen folio ja jatka paistamista 45 minuutin ajan. Käännä lapapaisti varovasti ympäri ja paista vielä toiset 45 minuuttia. Paistoaika on siis yhteensä 5 tuntia.

Tarjoile paisti ja juurekset perunamuusin ja metsäsienikastikkeen kera.


Konjakki-torvisienikastike
1 iso punasipuli
50 g voita
1 dl kuivattuja mustia torvisieniä
2 dl ruokakermaa
1,5 rkl konjakkia
vuorisuolaa
mustapippuria

Hienonna sipuli pieneksi silpuksi ja kuullota silppua voissa kattilassa kymmenisen minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää joukkoon kuivatut sienet ja jatka kuullottamista vielä muutaan minuutin ajan. Kaada joukkoon kerma ja anna kastikkeen hautua hetken. Lisää sekaan konjakki sekä maun mukaan suolaa ja pippuria. Kiehauta kastike ja hauduttele sitä lopuksi vielä viitisen minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti