19. helmikuuta 2018

Maltaiset reissarit hapanjuuresta

Jos ruisleipää voi sanoa pumpulinpehmeäksi, nämä maukkaat mallasreissarit ovat juuri sitä! Hienoksi jauhetut, vaaleat leipämaltaat ja siirappi tuovat leipäsiin makeita aromeja, vehnäjauhot pehmeyttä ja iloisesti pöhisevä ruisjuuri kuohkeutta ja vatsaystävällisyyttä.

Ohjeella saa tehtyä kaksi pellillistä leipiä, eikä vähempää kannata leipoakaan, sillä nämä ihanuudet katoavat keittiöstä ennenkuin ehtivät edes jäähtyä.

Reissumiesten resepti on muunnelma Facebookin hapanjuurileipurit-ryhmässä kiertäneestä ohjeesta. Tutustu samalla myös muihin hapanjuuriohjeisiimme!

Ruis-mallasleipäset hapanjuuresta
700 g vettä
80 g tummaa siirappia
16 g merisuolaa
150 g rukiisia mämmi- ja leipämaltaita*
150 g käyttövalmista ruisjuurta
400 g puolikarkeita ruisjauhoja
250 g puolikarkeita vehnäjauhoja

Mittaa vesi, siirappi ja suola kattilaan. Kiehauta seos ja vispaa joukkoon maltaat. Anna vellin jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Lisää mallasvellin joukkoon aktiivisena kupliva ruisjuuri. Sekoita mukaan ruis- ja vehnäjauhot. Peitä taikinakulho kostealla liinalla, jottei taikinan pinta kuivu.

Kohota taikina huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi, tähän menee noin 5-10 tuntia (esim. yön yli). Valmis taikina on melko löysää, joten nosta lusikoita apuna käyttäen taikinapalloja jauhotetulle leivonta-alustalle. Muotoile palloista lättänöitä, pyöreitä leipäsiä ja kohota niitä uunipellillä vielä kahden tunnin ajan.

Laita uunin pohjalle uunipellille lasillinen vettä ja kuumenna kiertoilmauuni 200 asteeseen. Paista leipiä 20 minuutin ajan. Avaa lämpimien leipien reunat esim. tomaattiveitsellä, revi leivät auki ja laita puolikkaat sitten takaisin päällekkäin.

*huom. eri asia kuin karkearakenteiset kaljamaltaat, jos käytät niitä vähennä veden määrää 140 g

4 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvältä, Tein viikonloppuna muutaman ruisreikäleivän,jossa oli 90 % ruista ja loput spelttiä. Juurta ei ollut,joten piti alusta tehdä, ja viikon oli leipä tekeillä , mutta niistä tuli niin kovat että pelkäsin hampaiden särkyvän;D No juurta ainakin jäi joten varmaan teen näitä joskus, tosin nyt toistaiseksi vältän vehnää (ainoa tapa saada painoa alas näköjään on välttää sokeria ja vehnää...=)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina ei voi onnistua :D Kokeile joskus tällä ohjeella ja korvaa vielä perusvehnä speltillä, lopputulos on taatusti ihanan pehmeä!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos! Näitä tehdään vielä monta kertaa uudelleen :)

      Poista