10. kesäkuuta 2015

Grillattu maminha ja kuusenkerkkien kera valkoviinissä haudutetut juuripersiljat

Maminha on etelä-amerikkalaisen leikkaustavan mukaan leikattu naudan kuvelihaksen ja paistin välinen osa. Tutustuimme Familian maahantuomaan herkkuun törmättyämme siihen viime kesänä kaupan lihatiskillä. Jutun juju on, samoin kuin picanhassa, mahtavan supermehukkaaksi ja maukkaaksi lihan maustava makurasva. Kehräsimme siis tyytyväisyydestä, kun Familia tarjosi kesän esimmäiselle mökkireissulle testailtavaksi lihasetin, jossa oli mukana reilu biitti Angus-härän maminhaa.

Vinkki: Jos porukassa on joku pieniin päin tai ei muuten vaan satu pitämään mediumiksi jätetystä lihasta (voiko moinen olla mahdollistakaan), maminhan voi makurasvan vuoksi melko huoletta grillata kypsäksi asti ilman, että se muuttuu kuivaksi tossunpohjaksi.

Lisukkeiden osalta tuunasimme Perunabluussia-blogista löytynyttä, herkullista valkoviinissä ja sitruunamehussa keitettyjen juuripersiljojen ohjetta sesongin mukaan kuusenkerkillä. Toimii, todellakin!

Viinivinkkejä ei tullut taaskaan kirjoitettua ylös. Lihan kaveriksi sopii siis vaikkapa sellainen espanjalainen-sinietikettinen-tosi-hyvä-viini, kun taas juuripersiljat kylpivät aavistuksen makeaan taittavassa alsacelaisessa valkoviinissä, jonka pullon etiketti oli... keltainen? Huokaus. Note to self: ota valokuvat myös viinipulloista!


Grillattu maminha
1,3 kg Familian maminhapala
1 tl kuivattua valkosipulirouhetta
1 tl paprikajauhetta
1 tl chilijauhetta
1 tl vuorisuolaa
1 tl vastarouhittua mustapippuria

Sekoita kuivamarinadin ainekset keskenään ja hiero marinadi huolella lihan pintaan. Anna maustua samalla, kun liha lämpenee huoneenlämpöiseksi.

Ruskista lihan pinta ensin nopeasti kuumassa grillissä ja laske sitten reippaasti lämpöä. Grillaa maminhaa sitten matalassa lämmössä, kunnes lihan sisälämpö on 49 astetta (kuvissa näkyvän maminhan sohelsimme hieman yli optimaalisen kypsyyden 55 asteeseen, mutta liha oli silti todella herkullista). Kääri liha folioon ja anna levätä vähintään 10 minuuttia ennen leikkausta.


Kuusenkerkkien kera valkoviinissä haudutetut juuripersiljat
500 g juuripersiljaa
1 luomusitruuna
1 dl valkoviiniä
1 dl oliiviöljyä
1 rkl kuusenkerkkiä

Kuori juuripersiljat ja halkaise ne pitkittäin koosta riippuen puoliksi tai neljään osaan. Heitä persiljat kattilaan ja raasta mukaan sitruunan kuori. Kaada perään valkoviini ja oliiviöljy. Kiehauta ja keittele juuriperiljoita kannen alla verkkaiseen. Lisää noin kymmenen minuutin kuluttua mukaan kuusenkerkät. Hauduttele persiljoita, kunnes ne ovat hieman pehmenneitä, mutta edelleen napakoita.




Toteutettu yhteistyössä Familian kanssa.

5 kommenttia:

  1. Juuripersiljaa olen käyttänyt ihan vain keitossa,joten kiitos vinkistä,seuraavan kerran sitten tuohon tyyliin.Tosin ilman kuusenkerkkiä kun en sellaisia täällä saa ja Suomessakin taitavat olla jo iäkkäitä kun tulen;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun tarvii pyytää joltain, että pakastaa pussillisen kerkkiä sua varten! :)

      Poista
    2. Niinpä täytyykin!

      Poista
  2. Heh, meillä käy myös viinivinkkien kanssa usein samalla tavalla. Pitää sitten kertyneiden tyhjien pullojen seasta muistella että tätäköhän sitä maisteltiin toissa päivänä... Ennen pidettiin päiväkirjaa ja pisteytettiin viinin sopivuus ruokaan, mutta nykyisin nautinto on mennyt analyysin edelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lohdullista kuulla! Mekin on otettu viinit enemmän nautinnon kannalta :)

      Poista