15. kesäkuuta 2015

Kirsikka-vaniljajäätelöä, mansikoita, persikoita, marenkia ja kinuskia

Jälkiruokien kanssa näpertely jää nykyään valitettavan vähälle, mutta kesäsesongin avanneet ihanat mansikat, kirsikat ja persikat pakottivat kerrankin panostamaan aterian päätösannokseen. Kello läheni puolta yötä, kun vihdoin saimme komponentit lautasille, mutta hennon kirsikkainen jäätelö, karamellisoituneet persikat ja mehukkaan makeat mansikat olivat kaiken vaivan ja odottelun arvoisia.

Vaatimattomasti uskaltaisin väittää, että nyt käytiin jälkiruuassa melkeinpä ravintolatasolla. Paitsi annoskoon suhteen - santsausmahdollisuuksista kun herkkuaddikti voi ravintolassa vain haaveilla!

Kirsikka-vaniljajäätelöä, mansikoita, persikoita, marenkia ja kinuskia
vanilja-kirsikkajäätelö:
4 dl kevytmaitoa
4 dl vispikermaa
150 g valkoista sokeria
8 kananmunankeltuaista
3 vaniljatankoa
0,5 l kirsikoita

kinuskikastike:
1 tlk kondensoitua maitoa

marenki:
8 kananmunanvalkuaista
4 dl valkoista sokeria
2 tl maissitärkkelystä

lisäksi:
tuoreita, kypsiä mansikoita, persikoita ja kirsikoita


Aloita valmistamalla kinuski. Irrota maitotölkistä etiketti ja kääri tölkki sitten tiukasti folioon (näin etikettiliima ei sotke kattilaa). Keitä tölkkiä runsaassa vedessä kahden tunnin ajan.

Valmista kinuskin kiehuessa jäätelö. Sekoita kattilassa maito, kerma, sokeri ja kananmunankeltuaiset tasaiseksi, varo vatkaamasta yhtään ylimääräistä. Halkaise vaniljatangot ja kaavi niistä siemenet. Lisää tangot ja siemenet kattilaan. Halkaise kirsikat ja lisää mukaan seokseen. Kuumenna jäätelömassaa hitaasti, välillä sekoitellen, kunnes se on 82-asteista tai alkaa silmämääräisesti saeta. Ota kattila liedeltä ja anna massan jäähtyä rauhassa.

Kun massa on jäähtynyt, siivilöi se ja paseeraa mukaan myös kirsikoiden hedelmäliha. Jäähdytä massa jääkylmäksi, kaada se jäätelökoneeseen ja surruuta jäätelöksi. Kaavi valmis jäätelö pakasterasiaan ja pakasta sitä vielä pari tuntia ennen pallojen muotoilua.

Valmista jäätelön jälkeen marenki. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi, kiiltäväksi vaahdoksi ja sihtaa lopuksi joukkoon maissitärkkelys. Nostele marenkivaahdosta nokareita uuninpellille ja paista 90-asteisessa kiertoilmauunissa, kunnes marengit ovat rapeakuorisia ja sisältä sitkaita. Tähän menee marenkien koosta rippuen tunnin-pari.

Poista mansikoista kannat ja halkaise marjat kahtia. Lohko persikat siivuiksi ja paahda siivuja kuumalla pannulla niin, että ne karamellisoituvat ja pehmenevät. Kokoa annokset ja tarjoile välittömästi.

6 kommenttia:

  1. On kyllä kaunis ja herkullisen näköinen jälkiruoka, harvoin ravintolassakaan saa mitään näin näyttävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina! Näyttävää ja täyttävää :)

      Poista
  2. Ihanan näköinen jälkkäri.Tekee mieli tartua tuohon ruudun takaa;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, oi että olisipa tuota herkkua vielä jäljellä... :)

      Poista
  3. Rommirusina vei sanat suusta! Mieletön annos!

    VastaaPoista