8. helmikuuta 2015

Ragù alla bolognese elBullin tapaan

Tämä italialainen klassikko syntyi elBulli-ravintolan ohjeen mukaan kirjasta "Perheateria". Kyseisessä kirjassa on monia loistavia reseptejä, joita on tullut kokkailtuakin jo useita. Yhtenä haasteena kirjan resepteissä ovat määrät, tästä reseptistä oli kirjassa kaksi versiota - 2,5 kilon versio sekä 8 kilon versio. Kahdelle hengellle joutuu siis suorittamaan pieniä laskutoimituksia, mikäli ei halua täyttää pakastinta.

Tällä kertaa teimme kuitenkin suosiolla tuon 2,5 kilon version tästä erittäin maukkaasta kastikkeesta, koska meille oli tulossa vieraita, ja syöjiä oli yhteensä kuusi. Silti kastiketta jäi sen verran yli, että sitä riitti vielä seuraavaankin päivään. Ylimääräisen bolognesen voi toki pakastaa ja näin siitä saa helposti ja nopeasti hyvät arkiruuat useaan kertaan.

Yksi radikaali virhe tuli myöskin tehtyä, eli tarjosimme bolognesen spaghetin kanssa. Näinhän ei Italiassa koskaan tehtäisi, vaan bolognese tarjotaan esim. tagliatellen, pappardellen tai muun nauhapastan kera. Toisaalta bolognese voidaan tarjota myös rigatonin tai pennepastan kera.

Ragù alla bolognese elBullin tapaan
225 g voita
1,2 kg naudan sisäpaistia
350 g porsaankylkeä
500 g keltasipulia
150 g sellerinvarsia
400 g porkkanoita
1,5 dl oliiviöljyä
12 g tomaattipyreetä
1,6 kg tomaattimurskaa
ripaus sokeria
merisuolaa
mustapippuria

Jauha ensin naudan sisäpaisti ja porsaankylki myllyssä jauhelihaksi (tai osta valmista jauhelihaa). Kuumenna iso kasari keskilämmölle ja lisää voi. Kun voi on sulanut, lisää joukkoon ensin naudanliha ja ruskista hieman. Lisää tämän jälkeen possunjauheliha ja paistele muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä vielä vartti, sekoittele huolellisesti.

Pilko porkkanat, sellerit ja sipulit. Paista toisella pannulla juureksia oliiviöljyssä kunnes ne ovat kypsiä. Kippaa kypsät juurekset jauhelihan joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää mukaan tomaattimurska, tomaattipyree ja mausta suolalla, mustapippurilla ja sokerilla. Anna kastikkeen muhia miedolla lämmöllä 1,5 tuntia, kunnes lihat ovat pehmenneet.

Tarjoa tagliatellen, pappardellen tai fettuccinen kanssa, toisin kuin me amatöörit, jotka söivät bolognesen spaghettin kanssa.

4 kommenttia:

  1. Onkohan tuo spagetin käyttö kuitenkaan niin iso virhe, olen nähnyt italialaisiakin reseptejä spaghetti alla bolognesesta? Huomaa kyllä, kun on ammattikokkien tekemä resepti, itse en uskaltaisi täällä terveysvalistuksen kärkimaassa laittaa puolta pakettia voita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy myöntää, että ei tuo virhe nyt henkilökohtaisesti juuri kirpaissut, hyvää se oli spagetillakin toki.. En nyt muista mistä tuli joskus luettua asiasta, että italialaisten mielestä on tosiaan suurikin virhe tarjota kyseistä kastiketta spagetilla :)

      Kyllähän tuo itseäkin hieman hirvitti, kun puoli pakettia voita kippasin pannuun, mutta maku ennen kaikkea. Ei ole vielä pumppukaan pettänyt, että kyllä sen ehkä kerran ainakin uskaltaa kokeilla..

      Poista
  2. Anonyymi8/2/15 22:05

    Meillä on bolognesen kaveriksi vakiintunut isot simpukkapastat, sellaiset jolla voi kauhoa suuhun kerralla reilun ruokalusikallisen kastiketta kerrallaan... epäortodoksista italialaisittain, siellä kun on kastiketta on vähän ja pastaa paljon ;) -Merja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ovat myös omia pastasuosikkejani, ihan samasta syystä :)

      Poista