7. tammikuuta 2018

Peuraruukku

Talvi on tunnetusti erinomaista kaikenlaisten pitkään haudutettavien ruokien kulta-aikaa. Tähän kylmään ja koleaan Etelä-Suomenkin talveen sopii mitä mainioimmin koko päivän hautunut peura ja siitä valmistettu uskomattoman maukas ruukkuannos. Kokonaisuuden kruunaa hapatetulla kermalla viimeistelty lihaliemi, tästä tuli kertaheitolla tämän perheen suosikkiruokia!

Resepti on muunnelma Sillä Sipuli -blogin nauta-tattiruukusta.

Peuraruukku
700 g valkohäntäpeuran (l. kauriin) luutonta niskaa
1 keltasipuli
1 l vettä
3 valkosipulinkynttä
10 katajanmarjaa
2 laakerinlehteä
puntti timjamia
1 rkl karkeaa merisuolaa
10 kokonaista mustapippuria
kourallinen kuivattuja tatteja
2 dl hapatettua kermaa
3 rkl vehnäjauhoja
voitaikinalevyjä

Siivoa peuran niskoista enimmät kalvot. Pilko sipuli neljään osaan, murskaa valkosipulinkynnet kevyesti. Murskaa kevyesti myös katajanmarjat. Lisää edellä mainitut ainekset sekä laakerinlehdet, timjami, merisuola ja mustapippurit pataan ja laita kansi päälle. Siirrä koko komeus uuniin 100 asteeseen ja anna hautua vähintään kuusi tuntia, mielellään vaikka kahdeksan.

Nosta lihat padasta lautaselle ja anna jäähtyä hetki. Siivilöi liemi ja lisää liemeen kuivatut tatit. Keitä lientä kasaan niin, että jäljellä on noin puolet. Sekoita kylmään kermaan vehnäjauhot ja lorauta seos kiehuvaan liemeen. Keittele hetki, kunnes liemi hieman paksuuntuu.

Revi lihat silpuksi esim. kahdella haarukalla ja jaa lihat kolmeen uuninkestävään kulhoon/ruukkuun. Kaada lihaliemikerma tasaisesti lihojen päälle siten, että kulhojen yläreunaan jää tilaa noin sentti. Tee lehtitaikinasta kulhoille kannet, pistele haarukalla reikiä ja paista uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia.




2 kommenttia:

  1. Ompa ilo että meistä oli vinkiksi! Meilläkin rakastetaan ruukku-ruokia, joten pitänee tehdä itsekin kun reissusta kotiudutaan,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä onkin melkoinen ilmatilanvaihdos edessä, kunnon lohturuoka on vähintään paikallaan :)

      Poista