28. tammikuuta 2018

Stroganov ja tarinoita klassikkoruokien takaa

Tammikuu lähenee jo loppuaan, joten alkaa olla korkea aika korkata alkaneen vuoden ruokakirjatarjonta. Ja mikä lämmittääkään vanhan humanistin mieltä enemmän, kuin ajattomien klassikkoannosten syntyä valottava teos! Klassikkoruokia - reseptit ja tarinat (Otava 2018) on ruokatoimittaja ja tietokirjailija Tiina Rantasen seitsemäs ruokakirja. Täällä blogosfäärissä toimittajakonkari tunnetaan myös Himahella-ruokablogin Blonditiinana.

Avasin kirjan sopivasti lauantaiaamuna kotibrunssin lomassa, samalla kun suunnittelimme viikonlopun ja seuraavan viikon ruoka- ja ostoslistaa. Tehtäisiinkö burgundinpataa? Hei tiesittekö, mistä chimichurrin väitetään saaneen nimensä? Ihan pakko saada venäläisklassikko stroganoffia! Kohta olinkin ahminut yhdeltä istumalta suuren osan kirjan mielenkiintoisista tarinoista.

Viitisenkymmentä ohjetta taustoineen on jaoteltu perinteiseen malliin vege-, kala-, liha-, jälkkäri- ja leipomuskategorioihin. Valtaosa resepteistä on mutkattomia ja aloittelevankin kotikokin helppo valmistaa. Tutut ruokalajit houkuttelevat sukeltamaan syvemmälle ruoanlaiton jalon taidon saloihin. Kirja sopiikin hienosti esimerkiksi keväällä valmistuvalle lahjapakettiin.

Sitä mahtavan täyteläistä stroganoviahan oli tosiaan pakko pitkästä aikaa saada. Hitaasti hauduteltavia ruokia kannattaa tehdä aina kerralla enemmän, joten tuplasimme kirjan ohjeen ja herkuttelimme setistä kaksi päivää.

Tarinoiden ja anekdoottien rinnalla loistava lisä reseptien kylkeen ovat Rantasen yhdessä Jaana Virkin kanssa laatimat juomasuositukset. Tuhdin stroganovin kanssa lasiin kannattaa kaataa tummaa lageria, vahvaa bitterolutta tai mehevää ja hilloista punaviiniä. Za zdorovje!

Stroganov eli stroganoff
1200 g naudan sisäpaistia (tai rasvaisempaa ruhonosaa)
4 rkl voita
4 keltasipulia
8 valkosipulinkynttä
140 g tomaattipyreetä
8 dl vettä
2 tl merisuolaa
2 rkl sinappia
240 g smetanaa
4 rkl maissitärkkelystä + tilkka vettä
4 venäläistä suolakurkkua
mustapippuria
persiljanippu

Kuutioi liha ja ruskista kuutiot muutamassa erässä voissa. Siirrä ruskistetut lihat pataan.

Hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuullota hakkelusta ja tomaattipyreetä hetkisen pannulla öljyssä. Lisää seos pataan lihojen joukkoon.

Mittaa pataan vesi, suola ja sinappi. Rouhi mukaan myös reilusti mustapippuria. Kiehauta ja anna seoksen sitten hautua hiljalleen kannen alla noin parin tunnin ajan tai kunnes liha on mureaa.

Lisää joukkoon smetana ja kiehauta. Sekoita maissitärkkelys tilkkaan vettä ja sekoita seos sitten ohuena nauhana kastikkeen joukkoon. Anna padan porista vielä parin minuutin ajan ja lisää lopuksi joukkoon kuutioidut suolakurkut.

Ripottele stroganovin päälle persiljaa ja tarjoile perunoiden tai riisin kera.


Kirja saatu arvostelukappaleena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti