26. elokuuta 2015

Grillipizza

Kun pizzan kerran valmistaa grillissä, sitä ei kotioloissa enää muualla halua valmistaakaan! Pizzakiven kanssa pohjasta tulee mahtavan rapea ja grillin lämpötilan saa reippaasti kotiuunia kuumemmaksi.

Pizza grillissä (2 isoa pizzaa)
pizzapohja:
7 dl durumvehnäjauhoja
7 g kuivahiivaa
1 tl hienoa merisuolaa
3 dl vettä
4 rkl oliiviöljyä

tomaattikastike:
2 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
0,25 tl cayennepippuria
1 tl basilikaa
1 tl timjamia
1 tl oreganoa
1 tl nokkosta
1 rkl punaviinietikkaa
400 g Mutti-tomaattimurskaa
mustapippuria
merisuolaa

täytteet, esim.:
herkkusieniä
chorizoa
paprikaa
maukasta juustoa raastettuna
tuoreyrttejä, esim. sitruunabasilikaa

Valmista aluksi kastike. Hienonna valkosipulinkynnet ja kuullota niitä mausteiden kera öljyssä miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon etikka ja tomaattimurska. Anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä niin, että kastike keittyy kasaan sakeaksi tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kastikkeen keittyessä kasaan valmista taikina. Sekoita kulhossa jauhojen joukkoon hiiva ja suola. Mittaa joukkoon 42-asteinen vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Vaivaa sitten joukkoon öljy. Jatka vaivaamista ja lisää tarvittaessa jauhoja niin, että taikina on pehmeää, mutta ei kuitenkaan tartu sormiin. Kun taikina on saanut sopivan sitkoisan rakenteen, peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota puolen tunnin ajan.

Leikkaa taikina kahtia, vaivaa ilmat pois ja kauli taikinasta kaksi isoa pizzakiven (meillä 33cm x 38cm) kokoista levyä. Nosta ohuet levyt varovasti pizzakiven kokoisten leivinpaperiarkkien päälle.

Laita pizzakivi kylmään grilliin ja kuumenna grilli sitten vähitellen niin, ettei kivi halkea. Kuumenna grilli vähintään 300-asteiseksi.

Levitä pizzapohjille tomaattikastiketta, juustoa, chorizoviipaleita sekä sieni- ja paprikasiivuja. Nosta pizza varovasti grilliin (leivinpaperi voi jäädä mukaan). Anna pizzan paistua kymmenisen minuuttia. Pizza on valmis, kun juusto on sulanut ja pohja rapea - tarkkaile, ettei pohja pääse palamaan.

Nosta pizza uunista ja levitä sen päälle tuoreyrttejä. Toista sama toisen pizzapohjan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti