18. maaliskuuta 2018

Keittokirjakerho ja valkoinen gazpacho

Vauvavuosi kotona. Kun intensiivisistä ensihetkistä on selvitty, avoimen yliopiston kursseja on tehtailtu koko lukuvuoden edestä ja vaunulenkit äänikirjojen kanssa alkavat puuduttaa, jotain uutta pitää keksiä. Mothers in Business ry:n Facebook-ryhmässä syntyi Tara Austen Weaverin artikkelin pohjalta loistava idea keittokirjakerhosta. Valitaan keittokirja, jokainen kokkaa siitä valitsemansa ruokalajin ja ruoat syödään yhdessä. Innostusta riitti pääkaupunkiseudun lisäksi myös Tampereen seudulla, joten keittokirjakerhoja perustettiin kerralla useampi.

Porukkamme sopi nopeasti tapaamisen ja helmikuun arkiaterialle lasten kanssa ilmoittautui viisi toisilleen ennestään tuntematonta äiti-vauva-paria. Ja lisäksi Hesarin toimittaja! Lupauduin toimimaan ensitapaamisen emäntänä, eli tarjoamaan tilat ja kattauksen. Koska keittokirjoja on sattuneesta syystä kertynyt pari hyllymetriä, ehdotin vaihtoehdoiksi muutamaa opusta, joista ajattelin saavan kokattua järkevän ateriakokonaisuuden. Eniten kiinnostusta kerholaisissa herätti Henri Alénin ja Annukka Oksasen Vuoden keittokirja.

Kerhoilupäivän aamuna pyöräytin Alénin reseptillä nopean valkoisen gazpachon. Erinomainen resepti! Sain pöydän juuri katettua, kun vieraat saapuivat ja kohta yläkertamme täyttyi hyväntuulisista vauvoista, touhuavista äideistä ja herkullisista ruoka-annoksista. Tunnelma oli leppoisa, juttua riitti ja aika riensi - kaikille tärkeän ruokaharrastuksen äärelle oli helppo kokoontua. Seuraava tapaaminenkin sovittiin samantien kuukauden päähän. Maaliskuussa kokkaillaan läpi Glorian ruoka ja viini -lehden reseptejä.

Keittokirjakerhossa tarjoillaan niin monta ruokalajia, että reseptien tuplaaminen ei yleensä kannata. Tein kuitenkin keittoa samalla vaivalla tupla-annoksen ja söimme sitä perheen kesken alkukeittona ennen iltaruokaa.

Keittokirjakerhon ensitapaamisesta on juttua myös viikonlopun Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä.


Ajo blanco eli valkoinen gazpacho
8 dl vaalean leivän sisustaa (esim. 350-grammaisen ranskanleivän sisus)
5 dl kylmää kasvislientä
2 kurkkua
2 valkosipulinkynttä
2 salottisipulia
1,5 dl kuorittuja manteleita
2 dl vihreitä kivettömiä viinirypäleitä
4 rkl laadukasta oliiviöljyä
2 rkl sherryviinietikkaa
2 tl merisuolaa

koristeluun:
viinirypäleitä
oliiviöljyä

Liota vaalean leivän sisus pehmeäksi kasvisliemessä. Kuori ja paloittele kurkut. Kuori myös sipulit ja valkosipulit.

Surauta kaikki ainekset silkinsileäksi keitoksi ja anna sopan maistua viileässä vähintään tunnin ajan.

Sekoita keitto ennen tarjoilua ja koristele annokset viinirypäleenpuolikkailla ja oliiviöljypisaroilla.


2 kommenttia: