19. maaliskuuta 2018

Poronpaistia ja lämmintä sieni-seesamisalaattia

Olkoon sitten kulunut sanonta, mutta poro se vaan on parasta! Reilusti mediumiksi jätetyn supermurean paistin kaveriksi kokkasimme herkullista sieni-seesamisalaattia, jonka resepti napattiin talteen jo viime vuoden puolella Suomi juhlii -teemaisesta K-Ruoka-lehdestä. Vuotuisesta puolikkaasta poronvastastamme pääsi tällä kertaa käyttöön kulmapaisti, mutta yhtä lailla hyvin samaa reseptiä voi käyttää myös sisä- tai ulkopaistin valmistamiseen.

Poron kulmapaistia ja lämmintä sieni-seesamisalaattia
700 g poronvasan kulmapaistia
0,5 rkl mustapippureita
4 katajanmarjaa
1 tl merisuolaa
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl voita

lämmin sienisalaatti:
2 rkl vaaleita seesaminsiemeniä
0,75 dl majoneesia
2 rkl vaaleaa kiinalaista soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
1 tl paahdettua seesamiöljyä
1 tl valkoista sokeria
0,5 tl merisuolaa
400 g (kuivattuja ja liotettuja) kantarelleja, tatteja ja mustia torvisieniä
200 g ruskeita herkkusieniä
1 punasipuli
50 g voita
pieni nippu tilliä

(Aloita liottamalla kuivatut sienet salaattia varten.)

Jauha pippurit, katajanmarjat ja suola morttelissa rouheeksi. Hiero seos paistin pintaan ja anna lihan lämmetä huoneenlämpöiseksi.

Ruskista paisti kauttaaltaan voi-öljyseoksessa ja siirrä uunivuokaan. Paista lihaa 125-asteisessa uunissa, kunnes sen sisälämpötila on 52 astetta. Peitä liha kevyesti foliolla ja anna sen vetäytyä rauhassa vähintään vartin.

Valmista salaatti. Paahda seesaminsiemeniä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes ne tuoksuvat. Kaada siemenet, majoneesi, soijakastike, etikka, seesamiöljy, sokeri ja suola kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.

Viipaloi herkkusienet ja kuutioi sipuli. Paista metsä- ja herkkusieniä hetken kuivalla pannulla. Lisää joukkoon voi ja sipulikuutiot. Kuullota paistosta kymmenisen minuuttia ja nosta pannu pois liedeltä. Sekoita joukkoon majoneesikastike. Hienonna tilli ja ripottele salaatin päälle.

Tarjoile salaatti lämpimänä poronpaistiviipaleiden kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti