26. lokakuuta 2014

Paella merenelävistä

Paella on ollut yksi herkuista, jota on ollut ajatus tehdä monen monta kertaa. Tästäkin, kuten niin monesta muusta ruuasta on lähes yhtä monta versiota kuin on kokkejakin, ja tällä kertaa teimme paellan merenelävistä ja chorizosta. Useinhan paellassa on mukana myös kanaa, mutta nyt jätimme sen suosiolla pois.

Inspiraatiota haimme reseptiimme tästä, mutta muokkasimme tuota reilusti omaan makuumme. Hyvä paellariisi on homman a ja o, joten siihen kannattaa panostaa. Me taisimme löytää kunnon riisit Stokkan herkusta. Paella ei ole varsinaisesti mitään hätäisen miehen (tai naisen) ruokaa, mutta hitaasti hyvä tulee ja lopussa kärsivällisyys palkitaan.

Ruokakuva ei nyt ehkä onnistunut ihan täysin (kun oli niin nälkä, eikä jaksanut keskittyä kuvaamiseen :) ). Tämä on kuitenkin ruoka, jota täytyy tehdä uudestaankin, joten jospa sitten onnistuisi paremmin.

Paella
0,5 dl oliiviöljyä
150 g chorizoa
2 keltasipulia
2 yksikyntistä valkosipulia
1 puntti persiljaa
1 tölkki kirsikkatomaatteja tomaattimehussa
4 dl paellariisiä
7 dl kuumaa vettä
0,5 g sahramia
500 g sinisimpukoita
kourallinen mustekalaa
säkki jättikatkarapuja

Kuumenna öljy laakeassa kasarissa. Heitä kasariin chorizo, kuullottele kunnes se saa hyvän värin. Nosta syrjään odottamaan. Silppua keltasipulit, valkosipulit ja puntti persiljaa. Lisää kasariin ja kuullota noin 3 minuuttia.

Lisää joukkoon tölkki kirsikkatomaatteja ja kiehuttele, kunnes ainekset hieman karamellisoituvat. Kaada sekaan paellariisit ja paista pikaisesti niin, että jyvät saavat hieman kiiltoa. Kaada vesi päälle ja haudua noin 10 minuuttia varovasti välillä sekoitellen.

Lisää tämän jälkeen joukkoon aluksi ruskistetut chorizot. Liota sahrami tilkassa kuumaa vettä ja sekoita myös muiden ainesten joukkoon. Kippaa paellan sekaan lopuksi sinisimpukat, mustekalat. Sekoita varovasti ja jätä hautumaan miedolle lämmölle kunnes simpukat aukeavat ja riisi on al dente. Tähän menee aikaa noin vartti. Kun kypsennysaikaa on jäljellä noin 5 minuuttia, lisää joukkoon jättikatkaravut.

Kun riisi on valmista ja ravut kypsiä, laita levy vielä täydelle teholle vajaaksi minuutiksi, jotta pohjalla olevat riisit paistuvat. Kauho lautaselle, koristele tuoreella persiljalla ja nauti esim. hyvän roséviinin kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti