26. huhtikuuta 2015

Ceylonin vaniljajäätelö

Innostuimme tilaamaan mausteita suoraan Sri Lankasta, Dru Era -nimisestä paikallisesta nettikaupasta. Klikkailimme keskiviikkoiltana tilauksen sisään ja DHL kolkutteli kotiovellamme jo perjantaina. Paketista paljastui mahtava setti ceyloninkanelitankoja (lue marketeissa myytävän kassiakanelin ja ceyloninkanelin eroista täältä), vaniljatankoja, kuorellisia muskottipähkinöitä ja kuivattuja muskotinkukkia.

Viikonlopun aikana olemme innosta pinkeinä kokeilleet niitä kaikkia, mutta ensimmäisenä blogiin pääsee vaniljajäätelö. Vaniljakasvi on orkidea, jonka kukat kukkivat vuorokauden ja pölyttyvät luonnon omin metodein melipona-mehiläisten voimin vain kotipaikoillaan Meksikossa. Muualla maailmassa kukat joudutaan pölyttämään ihmiskäsin.

Hedelmät kypsyvät köynnöksissä 8 kuukauden ajan, jonka jälkeen ne poimitaan. Sitten vaniljatangot käsitellään kuumassa, jonka jälkeen ne saavat kuivua auringossa nelisen kuukautta, kunnes ovat kutistuneet viidennekseen originaalikoostaan. Sri Lankassa viljellään noin 1,5 tonnia (koko maailman 1400 tonnista) vaniljaa vuodessa, mikä työllistää parisen sataa pienviljelijäperhettä.

Niin ja se jäätelö... aivan upea vaniljaisen samettinen herkku!

Ceylonin vaniljajäätelö
4 dl vispikermaa
4 dl kevytmaitoa
150 g valkoista sokeria
2 vaniljatankoa
8 kananmunankeltuaista

Mittaa kerma, maito ja sokeri kattilaan. Halkaise vaniljatangot pitkittäin ja vedä siemenet irti veitsellä. Lisää siemenet ja tangonpuolikkaat kattilaan ja kiehauta seos samalla hiljalleen sekoittaen. Laske hieman lämpöä ja anna seoksen hautua 15 minuutin ajan välillä edelleen sekoitellen. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä massa noin kädenlämpöiseksi.

Riko kananmunankeltuaisten rakenne rikki kulhossa ja valuta keltuaismassa vähitellen kermamaidon joukkoon. Nosta taas varovasti lämpöä ja hämmennä seosta liedellä, kunnes se sakenee. Varo keittämästä. Jäähdytä massa sitten jääkaappikylmäksi ja nosta vaniljatangot pois.

Kaada massa jäätelökoneeseen ja anna konen pyöriä, kunnes jäätelö on paksuhkoa. Kaavi jäätelö pakasterasiaan ja anna sen pakastua vielä vähintään tunnin verran ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Mmm,ihana jäätelö.Kävin kurkkaamassa kaupassa;hyviä tuotteita:) Muutama vuosi sitten näin BBC:n The Spice Trail -ohjelman,jossa käytiin mausteiden alkujuurilla ,kuten juuri vaniljan ja kanelin;kiehtovaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvaapa mistä ohjelmasta maustetilaukseen tuli inspiraatio ;)

      Poista