25. elokuuta 2016

Valkosuklainen tikkerperikakku

Tikkerperi (jälleen yksi turun murteen lahja maailmalle) toimii kirpeydessään täydellisesti lempeänmakean valkosuklaisen jogurttikakun raikastajana. Muu suomi tuntee mysteerimarjan tietysti karviaisena (ruotsiksi stickelbär). Tätä Keski-Euroopasta kotoisin olevaa viinimarjojen sukulaista viljellään pohjoismaissa kolmea päätyyppiä: miedompaa keltaista sekä kirpsakampia punaista ja vihreää karviaista.

Kesän suosikkikakussani yhdistyvät marjapiirakan ja juustokakun parhaat puolet ja sen voikin leipoa kumpaan formaattiin haluaa. Vaikkei kakussa tuorejuustoa olekaan, harva herkkusuu sitä huomaa. Resepti on muunnelma valkosuklaisesta vadelmapiirakasta.


Valkosuklainen karviaispiirakka
taikinapohja (⌀ 26 cm irtopohjavuokaan tehtäessä puolita taikinamäärä):
125 g voita
1 dl turkkilaista jogurttia
1 kananmuna
3 dl puolikarkeita spelttijauhoja
1 dl täysjyväspelttijauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl ruskeaa ruokosokeria
2 rkl perunajauhoja

valkosuklaa-jogurttitäyte:
115 g valkosuklaata
2 kananmunaa
2,5 dl turkkilaista jogurttia
1 dl valkoista sokeria
2 rkl perunajauhoja

pinnalle:
250 g punaisia karviaisia

Sulata voi huoneenlämpöiseksi ja vatkaa joukkoon jogurtti ja kananmuna. Lisää seoksen joukkoon kuivat aineet ja vatkaa taikina tasaiseksi. Voitele piirakkavuoka ja levitä reilu kerros taikinaa vuoan pohjalle ja ylös reunoille asti, tai vaihtoehtoisesti vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja levitä vajaan sentin paksuinen kerros taikinaa vuoan pohjalle.

Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Sekoita muut täytteen aineet keskenään ja valuta valkosuklaasula sitten ohuena nauhana täytteen joukkoon.  Kaada täyte taikinapohjan päälle. Asettele pinnalle karviaiset ja paista piirakkaa 175-asteisessa kiertoilmauunissa 35 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. Jäähdytä piirakka rauhassa viileäksi ja tarjoile vasta jääkappikylmänä.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa herkulta.Täällä olen kerran nähnyt karviaismarjoja,maatilatorilla,mutta taitaa olla täällä tosi harvinainen viljeltävä marja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Varmaan täällä pohjoisessa karviaista tosiaan viljellään eniten.

      Poista