30. tammikuuta 2017

Melanzane alla parmigiana


Melanzane alla parmigiana vaiko kenties parmigiana di melanzane - rakkaalla herkulla on Italiassa monta kirjoitusasua. Yksinkertaisimmillaan melanzanen voi koota tomaattimurskasta, munakoisoviipaleista ja juustoraasteesta, mutta näkemällä hieman vaivaa melanzanen voi viedä aivan uusille leveleille. San Marzanoista hartaudella kasaan keitetty, punaviinistä syvyyttä saava kastike ei synny hetkessä töiden jälkeistä nälkää lieventämään, mutta onneksi tämä laatikkoruoka vain paranee uudelleenlämmittäessä.

Ohjeeseen löytyi vinkkejä kotoisasti Savon Sanomien suunnalta.

Melanzane alla parmigiana
6 munakoisoa (n. 1800 g)
0,5 dl oliiviöljyä
4 x 125 g mozzarella di bufalaa
200 g parmesaania
2 dl basilikanlehtiä

tomaattikastike:
2 keltasipulia
6 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
2 dl punaviiniä
1600 g kuorittuja säilyketomaatteja (mieluiten San Marzano)
2 rkl tomaattipyreetä
1,5 rkl kuivattua basilikaa
1 rkl kuivattua oreganoa
1 tl valkoista sokeria
2 tl vastajauhettua mustapippuria
1 tl merisuolaa

Itketä munakoisot. Leikkaa koisot pitkittäin puolen sentin paksuisiksi siivuiksi, ja ripottele leikkuupinnoille suolaa. Anna nesteiden irrota vajaan puolen tunnin ajan ja kuivaa koisot nukkaamattomalla keittiöpyyhkeellä.

Valmista tomaattikastike. Kuutioi keltasipulit ja hienonna valkosipuli. Kuullota näitä isossa kattilassa öljyssä kymmenisen minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää joukkoon punaviini ja nosta lämpöä niin, että neste kiehuu reippaasti. Keitä kastiketta kasaan, kunnes siitä on vajaa puolet jäljellä.

Lisää kattilaan säilyketomaatit, tomaattipyree, basilika, oregano, sokeri, mustapippuri ja suola. Hauduta kastiketta kannen alla kaksikymmentä minuuttia, nappaa kansi pois ja kiehauta kastiketta kasaan vielä kymmenen minuutin ajan.

Levitä munakoisoviipaleet vieri viereen kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle ja voitele koisot kevyesti oliiviöljyllä. Paista viipaleita 225-asteisessa kiertoilmauunissa 20 minuutin ajan tai kunnes siivut ovat ottaneet mukavasti väriä.

Riivi mozzarellapallot palasiksi ja raasta parmesan. Silvi basilikanlehdet pienemmiksi.

Kokoa melanzane. Levitä ison uunivuoan pohjalle ohut kerros tomaattikastiketta ja lado kastikkeen päälle kerros munakoisoviipaleita. Lisää päälle kerroksittain kastiketta, mozzarellaa, parmesania, basilikaa ja taas koisoviipaleita niin, että lopulta päällimmäiseksi tulee kastiketta ja juustoja.

Paista melanzanea puolen tunnin ajan 200-asteisessa kiertoilmauunissa. Anna melanzanen jäähtyä ja vetäytyä rauhassa ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Ah melanzane... Jos joku ei pidä munakoisosta, hän ei ole koskaan maistanut melanzanea. Näennäisen yksinkertaisista aineksista syntyy taivaallista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naulan kantaan ja koiso kunniaan! Itse olin valitettavan pitkään harhakäsityksessä munakoison herkullisuuden suhteen - en sano, että lapsuudenkodin limaisella munakoiso-juurespadalla olisi tekemistä asian kanssa, mutta... ;)

      Poista