26. helmikuuta 2018

Paikoillanne, valmiina, grillaa!

Kesän grillikauteen valmistautuminen kannattaa aloittaa viimeistään nyt. Ei ehkä vielä tositoimissa ulkona, mutta vaikkapa takkatulen ääressä tulevaa kesää fiilistellen. Kuivaharjoittelun tueksi sopii myös kevättalven mainio uutuusteos Tammen suuri grillikirja (Tammi 2018).

Ruotsalaisen kokki, kirjailija ja journalisti Jens Linderin alkuperäisteoksen Grill - Bonniers stora bok om att grilla on Tammelle suomentanut Jenna Pahlman. Kirjan aluksi esitellään lyhyesti välineitä, menetelmiä ja raaka-aineita, jotta aivan aloittelijakin oppii grillauksen perusteet. Teoksen pääpaino on kuitenkin resepteissä. Niissä riittää kokattavaa niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin grillaajalle.

Mikä maistuukaan kuuman grillin ääressä aurinkoisena kesäpäivänä paremmalta, kuin jääkylmä juoma! Kirjan alusta löytyvät klassikkodrinkkien ja -boolien ohjeet margaritasta tinto de veranoon. Grillatessa tulee tunnetusti myös nälkä, joten Linder on koonnut juomien seuraksi koko joukon naposteltavia ja alkupaloja.

Grillattu ruoka saa taivaallisen makunsa paitsi ruskistumisesta ja savusta, myös mausteista - tässä kuvaan astuvat erilaiset rubit, marinadit ja glaseerauskastikkeet. Suuri grillikirja esittelee erilaisia mausteseoksia ja -kastikkeita ympäri maailman aina Omanista Koreaan ja Etiopiasta Meksikoon, sekä tietysti koko joukon liha-, kala- ja kasvisreseptejä, joissa näitä voi hyödyntää.

Monesti grillattavan pääraaka-aineen kylkeen on vaikea keksiä lisukkeita. Kun iänikuiset perunanyytit ja kurkku-tomaatti-salaatti-trio on nähty, on aika kaivaa esille Suuren grillikirjan lisukkeita, salaatteja, kastikkeita, tahnoja ja maustevoita käsittelevä luku. Miltä kuulostaisivat vaikkapa arabialaiset grillileivät, kreikkalainen mätisalaatti taramosalata tai korealainen gochujang-kastike?

Kun kerran grillaamaan ruvetaan, syntyy jälkiruokakin näppärästi samoilla lämmöillä. Esimerkiksi persikat saavat grillattuina ihanan maun, jota täydentämään voi sipaista Linderin tapaan nokareen kylmää smetanaa ja hunajaa. Raikas päätös aterialle on myös kirpeänraikas sitrusspritzer-juoma.

Linder on koonnut kirjaan nelisenkymmentä ateriakokonaisuutta juomavinkkeineen. Järjestelmällisenä miehenä hän kuvaa yksityiskohtaisesti myös aterioihin liittyvät muistilistat, jotta ruokalajit saa valmisteltua ja tarjoiltua kunnialla maaliin.

Joko grillataan?

"Tämä pata on saanut vaikutteita amerikkalaisesta barbecueperinteestä mutta myös pohjoisafrikkalaisista tagine-pataruoista. Se on muhevaa, tulista, makeaa ja suolaista. Jos sen tekee tarjoilua edeltävänä päivänä, siitä tulee vain maukkaampaa ja mehevämpää. Voit korvata naudanlihan myös lampaalla."

-Tammen suuri grillikirja

Grillipata
1,5 kg naudan etuselkää
4 isoa punaista paprikaa
2 keltasipulia
1 tl merisuolaa
2 rkl puolikarkeita vehnäjauhoja
2 rkl tomaattipyreetä
500 g paseerattua tomaattia
2 dl punaviiniä
2 rkl hunajaa
2 rkl sitruunamehua
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl chilihiutaleita
8 kuivattua aprikoosia
mustapippuria

tarjoiluun kuskusta

Leikkaa liha reiluiksi suupaloiksi. Leikkaa paprikat pitkittäin isoiksi siivuiksi. Leikkaa keltasipulit neljään osaan.

Mausta liha suolalla ja mustapippurilla. Grillaa paloja, kunnes ne ovat saaneet kauniin, ruskean paistopinnan. Grillaa sitten paprikoita ja sipuleita matalalla lämmöllä viitisen minuuttia niin, etteivät ne pala.

Siirrä lihat ja kasvikset pataan ja ripottele päälle vehnäjauhot. Paista noin minuutin, lisää joukkoon tomaattipyree ja paista vielä toisen minuutin ajan.

Lisää pataan paseerattu tomaatti, punaviini, hunaja, sitruunamehu, punaviinietikka, chilihiutaleet ja aprikoosit. Hauduttele pataa kannen alla parin tunnin ajan tai kunnes liha on mureaa. Mausta lopuksi tarvittaessa vielä suolalla.

Tarjoile pata esimerkiksi keitetyn kuskuksen kera.

Padan kera nautimme lasilliset pataankin käytettyä ranskalaista tummanpuhuvaa malbecia, Château Haut-Monplaisir 2015.



Kirja saatu arvostelukappaleena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti