8. marraskuuta 2015

Tunisialainen lammasmakkarapata

Kunnioitetaan perinteistä suomalaista miestä ja tarjoillaan isänpäivän kunniaksi kunnon makkararuoan ohje. Itse vietimme isänpäiväviikonloppua hieman toisenlaisissa merkeissä Porvoon maalaismaisemissa Haikon kartanossa. Sekä juhlaillallinen että isänpäivän lounas maistuivat mahtaville, noissa puitteissa viihtyisi minilomalla toistekin!

Puolitoistavuotiaaksi hujahtanut Pikkukokki herkutteli isänpäivälounaan kalaisasta alkupalapöydästä vähintään nälkäisen keskivertoaikuisen verran, vetäisi lastenpöydästä lihapullia ja muussia pääruoaksi ja mutusti päälle vielä mukavan henkilökunnan sokerittomaksi jälkkäriksi taikoman ison kulhollisen tuoreita mansikoita. On sillä käsittämätön ruokahalu, mistä lie perinyt :) Sitten kelpasikin nukkua vielä toiset päiväunet autossa kotimatkalla.

Mutta siihen luvattuun makkarareseptiin. Aprikooseja, taateleita, sahramia, munakoisoja, tomaatteja ja mausteisia lammasmakkaroita - siinä on joukko upeanmakuisen tunisialaisen makkarapadan vivahteikkaan maun salaisuuksia. Jos vielä oikaisee ja ostaa raakamakkarat valmiina, tämä pataruoka on helppo ja nopeahko tehdä ja onnistui meiltä ihan arki-iltana. Herkullinen ohje on pienin tuunauksin peräisin Paul Gaylerin mainiosta Makkara-kirjasta.

Leppoisaa isänpäiväniltaa kaikille!

Tunisialainen lammasmakkarapata
2 keltasipulia
1 valkosipulinkynsi
4 rkl oliiviöljyä
7 raakaa lammasmakkaraa (esim. merguez)
0,5 tl inkiväärijauhetta
1 tl korianterijauhetta
0,5 g sahramia
0,5 tl kanelijauhetta
0,5 tl paprikajauhetta
3 munakoisoa
75 g kivettömiä kuivattuja taateleita
125 g kivettömiä kuivattuja aprikooseja
400 g kokonaisia säilyketomaatteja
5 dl tomaattimehua
2,5 dl kanalientä
1 rkl tuoretta mintunlehtisilppua
75 g kuorittuja manteleita
1 tl seesaminsiemeniä

Kuutioi keltasipulit ja hienonna valkosipuli. Ruskista (älä kuullota) sipulit oliiviöljyssä kasarissa ja siirrä sivuun odottamaan.

Ruskista makkarat kokonaisena kasarissa ja lisää mukaan kuivamausteet. Kuutioi munakoisot ja lisää mukaan. Paistele seosta, kunnes munakoisot hieman pehmenevät.

Leikkaa aprikoosit ohuiksi viipaleiksi ja puolita taatelit. Lisää kuivahedelmät pataan ja kaada perään tomaatit, tomaattimehu, kanaliemi ja minttu. Anna padan porista ilman kantta 20 minuutin ajan, lisää joukkoon sipulit ja hauduttele vielä 15 minuutin ajan.

Paahda mantelit ja seesaminsiemenet kuumalla, kuivalla pannulla ja ripottele annoksille juuri ennen tarjoilua (unohtui valokuvasta yllä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti