10. marraskuuta 2015

Borssikeitto karitsanpotkista

Työpaikkaruokalamme surkea esitys borssikeitosta (venäjäksi borštš) jätti mielen perukoille haaveen tuon ihanan keiton oikeasta, hiljalleen haudutetusta versiosta. Vastaus mielitekoon tupsahti postiluukusta Glorian ruoka & viini -lehden (7/2015) tuhdin lammasborssiohjeen muodossa. Pakastimesta löytyi sopivasti vielä pari Familian takuumureaa karitsanpotkaa ja sadonkorjuun myötä kaupat ovat olleet pullollaan muhkeita juureksia ja kaalinpalleroita. Tämä lohturuokien venäläisklassikko onkin juuri nyt sesonkiruokaa parhaimillaan.

Borssikeitto eli punajuurikeitto
lammas:
2 Familian karitsanpotkaa
1 porkkana
2 laakerinlehteä
0,5 rkl timjamia
0,5 rkl rosmariinia
1 l riistalientä
3 dl tummaa olutta
merisuolaa
mustapippuria
voita ja oliiviöljyä paistamiseen

keitto:
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
500 g valkokaalia eli keräkaalia
3 lehtisellerinvartta
4 porkkanaa
700 g punajuurta
1-1,5 l vettä
1,5 rkl timjamia
1,5 rkl rakuunaa
1,5 rkl rosmariinia
2 laakerinlehteä
250 g paseerattua tomaattia
0,75 dl balsamiviinietikkaa
merisuolaa
voita ja oliiviöljyä paistamiseen
tarjoiluun smetanaa

Valmista ensin karitsanpotkat. Ruskista potkat voi-öljyseoksessa kuumalla pannulla kauttaaltaan paistinpannulla ja siirrä ne sitten kannelliseen uunivuokaan. Viipaloi porkkana paksuiksi siivuiksi ja lisää pataan. Lisää mukaan loput ainekset niin, että neste peittää potkat kokonaan. Peitä vuoka kannella ja siirrä uuniin. Paista potkia aluksi 200 asteessa puoli tuntia. Vähennä lämpöä 150 asteeseen ja hauduta potkia vielä kolmen tunnin ajan.

Kuutioi keittoa varten sipulit ja hienonna valkosipulinkynnet. Suikaloi kaali, viipaloi lehtiselleri ja raasta porkkanat ja punajuuret karkeaksi raasteeksi. Kuullota sipuleita voi-öljyseoksessa miedolla lämmöllä viitisen minuuttia ja lisää sitten joukkoon vihannekset. Kuullota toiset viisi minuuttia ja lisää kattilaan litra vettä. Kiehauta ja lisää perään kuivatut yrtit ja laakerinlehdet, paseerattu tomaatti ja viinietikka. Hauduta keittoa miedolla lämmöllä kahden tunnin ajan ja lisää vettä, jos keitto uhkaa hautua liian paksuksi.

Kun karitsanpotkat ovat valmiit ja liha irtoaa vaivatta luista, paloittele lihat suupaloiksi ja lisää keiton joukkoon (säästä potkien keittoliemi seuraavalle kokkauskerralle maukkaaksi lihaliemeksi). Lisää keittoon suolaa maun mukaan ja tarjoile smetanan kanssa.



Toteutettu yhteistyössä Familian kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti