23. lokakuuta 2016

Roomalaista levypizzaa ja coppaa

Roomalaisesta levypizzasta on tullut jonkinlainen perinne. Yleensä meillä tehdään sitä lähes joka torstai, taikinan kun saa tehdä hyvissä ajoin etukäteen - vaikka jo sunnuntaina. Tällä kertaa levypizza sai astetta paremman täytteen, kun Italiasta tilaamani coppa gran riserva sai kruunata pizzan.

Coppa (tai capocollo) on todella maukas, pähkinäinen suolattu, maustettu ja ilmakuivattu lihas. Coppa on siis yksi lihas, joka kulkee sian niskasta aina kylkiluihin saakka.

Tätä meidän yksilöä oli ilmakuivattu 5 kuukautta ja maku oli sen mukainen, tämä on kyllä yksi parhaista ilmakuivatuista lihoista taas vähään aikaan (ei sentään ihan jamón ibérico de bellotaa lyö, mutta se ei ole sinällään mikään ihme). Hinta ja laatu todellakin kohtaavat, kun internetistä tätä herkkua saa noin 20 eurolla kilo.

Coppa, kuten moni muukin ilmakuivattu tuote vaatii käytännössä siivutuskoneen, jotta lihasta saa leikattua riittävän ohuita ja tasaisia siivuja nautittavaksi.

Roomalainen levypizza
72 tunnin pizzataikina:
15 g tuorehiivaa
3 dl vettä
4 rkl oliiviöljyä
1 tl hienoa merisuolaa
7,5 dl Manitoba Cream -vehnäjauhoja

Tomaattikastike
2 valkosipulinkynttä
400 g tomaattimurskaa
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl punaviinietikkaa

Murskaa valkosipulinkynnet. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keittele hetki kasaan. Levitä pizzapohjan päälle.

Täytteet:
reilusti raastettua juustoa, esim. port salut
iso kourallinen kivettömiä laadukkaita oliiveja, esim. Kalamata
puolikuivattuja tomaatteja
6 ohutta siivua italialaista coppaa (Coppa stagionata gran riserva)
tuoretta basilikaa

Valmista taikina 72 tuntia ennen syömistä. Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi ja liuota sen joukkoon hiiva. Mittaa sekaan öljy ja suola. Vaivaa mukaan jauhot niin, että taikina on pehmeää, mutta ei kuitenkaan tartu sormiin. Kun taikina on saanut sopivan sitkoisan rakenteen, pyöräytä se palloksi ja hiero pintaan ohut kerros oliiviöljyä. Peitä taikinakulho tuorekelmulla ja anna taikinan kohota jääkaapissa kolmen vuorokauden ajan. Jos kelmun alapintaan tiivistyy nestettä, kuivata se varovasti pois.

Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile taikinasta sormin uunipellin kokoinen levy (varo rikkomasta kohoamisen aikana muodostuneita ilmakuplia). Nosta levy varovasti öljytyn uunipellin päälle (älä käytä leivinpaperia, koska pizza ei kohoa sen päällä yhtä hyvin).

Kuumenna uuni 250 asteeseen (älä käytä kiertoilmatoimintoa, se kuivattaa pizzan).

Levitä pizzapohjalle tomaattikastiketta. Raasta juusto pizzan päälle. Lado seuraavaksi juuston päälle oliivit ja puolikuivatut tomaatit. 

Paista pizzaa ensin uunin alatasolla 15 minuuttia ja nosta se sitte ylätasolle ja paista vielä viisi minuuttia. Valmiin pizzan pohja on kauttaaltaan rapea ja pinta on saanut kauniin paistovärin.

Revi kuuman pizzan päälle coppaa ja revi basilikasta lehtiä pizzalle juuri ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Namnam, hyvältä näyttää.
    Trivia-tietona, täällä Roomassa (ja Abruzzossa vissiin ainakin) toi capocollo on muuten usein nimellä lonza . Rupesipa tekemään mieli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hmm.. mielenkiintoista. Täytyi ihan ruveta asiaan perehtymään enemmänkin ja internetin syövereissä törmäsin siihen, että yleensä (tai ehkä alun perin?) tuo lonza stagionata on ilmeisesti valmistettu possun (sisä)fileestä. Kuvia tosin kun selailee, niin vaikuttaa siltä, että lonza voisi olla nykyään jonkinlainen yleinen nimitys tämänkaltaisille kuivatuille tuotteille.. tiedä sitten, mikä on totuus vai liekö sellaista edes :) Espanjalainen vastine lonzalle on ilmeisimmin lomo, joka on myös aivan mahtavaa, vaesinkin iberico-possusta valmistettuna.

      Poista