9. kesäkuuta 2013

Khinkalit ja adjika

Joitain aikoja sitten kävimme Tallinnassa silloin vasta avatussa Georgian Tavern Tbilisissä, jossa söimme mm. erittäin hyviä khinkaleita. Siitä se ajatus sitten lähti, itse oli kokeiltava myös. Sanottakoon, että näiden tekemiseen kannattaa varata aikaa ja hermoja. Ei ollut ihan niin helppoa kuin miltä vaikutti alkuun.

Jälkikäteen voitaneen sanoa, että taikinan kaulimiseen kannattaa panostaa, jotta siitä saa riittävän ohutta. Muutoin käy niin kuin allekirjoittaneille; osa khinkalitaikinasta jää raa'aksi keitettäessä, eikä raakaa taikinaa ole kovin mukava syödä. Sen sijaan täyte onnistui kyllä erinomaisesti ja maku oli yllättävän lähellä ravintolassa syömäämme.

Lisäksi teimme adjika-kastiketta khinkaleille, mutta täytyy sanoa, että se epäonnistui surkeasti. Maku ei ollut siellä päinkään miltä adjikan pitäisi maistua. Eli varokaa ainakin tätä reseptiä. Adjikalle täytyy antaa uusi mahdollisuus, jos jostain löytäisi sen "oikean" reseptin..

Hyvä video-ohje khinkalien tekoon lötyy tästä. Reseptiin otimme ohjenuoraa täältä.

Täyte
400 g karitsan jauhelihaa
200 g porsaan jauhelihaa
2 pientä sipulia
nippu persiljaa
nippu korianteria
1 tl paprikajauhetta
1 tl tulista paprikajauhetta
2 tl jauhettuja kuminan siemeniä
2 tl merisuolaa
1 tl mustapippuria
3,5 dl vettä

Sekoita jauhelihat keskenään isossa kulhossa. Lisää joukkoon pilkottu sipuli ja hienonnettu persilja sekä korianteri. Lisää mausteet ja vesi. Sekoita massa tasaiseksi. Huomaa, että taikina saa jäädä melko löysäksi. Anna maustua hetken.

Taikina
7 dl vettä
22 dl jauhoja
5 tl suolaa

Sekoita ainekset keskenään ja vaivaa kiinteäksi taikinaksi. Anna vetäytyä noin puoli tuntia. Jaa taikina 4 osaan ja leivo niistä neliöitä. Jaa kukin neliö vielä neljään osaan ja leivo näistä todella ohuita neliöitä. Näin saat siis 16 khinkalia. Täytä jokainen neliö khinkalitäytteellä ja sulje nyytiksi rypyttämällä. Tästä kannattaa katsoa tuo ylläoleva video, niin ymmärtää idean ehkä hieman paremmin :)

Laita isoon kattilaan kiehumaan noin 5 litraa vettä ja mausta suolalla. Asettele kiehuvaan veteen khinkaleja, noin 4-5 kpl kerrallaan, jotteivät ne tartu kiinni toisiinsa. Keitä noin 7-10 minuuttia, koosta riippuen. Khinkalit ovat kypsiä kun ne nousevat kattilan pintaan. Rouhi päälle mustapippuria ja tarjoile esim. adjikan kanssa.

Adjika
1 dl porkkanaa
1 dl hapanta omenaa
1 dl punaista paprikaa
2 dl tomaatteja
0,75 dl chilejä (esim. 2 jalapenoa, 1 santa fe ja 2 dutch chiliä)
0,5 dl valkosipulia
0,5 dl valkoviinietikkaa
1 dl oliiviöljyä
1 rkl merisuolaa
0,5 dl persiljaa

Kuutioi kasvikset ja lisää kattilaan viinietikan, öljyn ja suola kera. Keitä kasaan ja hauduttele noin tunti. Lisää joukkoon persiljasilppu ja keitä vielä pari minuuttia. Hienonna sauvasekoittimella pienemmäksi, jos tarve. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti