12. lokakuuta 2014

Pähkinäinen omenacrumble vaniljakastikkeella

Syksyn suosikkijälkiruokani on kotimaisista omenoista valmistettu ihanan rapea paistos. Tähän pähkinäiseen crumbleen sain idean mahtavista uuniomenoista, joita taannoin tein Soppakellari-blogin innoittamana. Yksinkertaisesti taivaallista!

Pähkinäinen omenacrumble eli omenapaistos (2 isoa annosta)
70 g voita
70 g mantelimassaa
70 g fariinisokeria
1 tl kanelia
70 g pikakaurahiutaleita
40 g hasselpähkinärouhetta
3 kotimaista isoa omenaa

Sulata voi ja vatkaa sen joukkoon sähkövatkaimella mantelimassa, fariinisokeri ja kaneli. Sekoita sitten joukkoon lusikalla kaurahiutaleet ja hasselpähkinärouhe.

Poista omenoista omenaporalla kodat ja lohko omenat sitten siivuiksi. Asettele lohkot annosvuokiin ja jaa crumbleseos niiden päälle. Paista omenapaistosta 175-asteisessa kiertoilmauunissa 20-30 minuuttia, kunnes omenalohkot ovat pehmenneet. Tarjoile itsetehdyn vaniljakastikkeen kera.

Vaniljakastike
1 vaniljatanko
2 dl kuohukermaa
2 dl kevytmaitoa
1 dl valkoista sokeria
4 kananmunan keltuaista

Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa, kaavi siemenet irti ja lisää ne yhdessä tangonpuolikkaiden kanssa kattilaan. Kaada joukkoon kerma ja maito ja kuumenna seos kiehuvaksi. Anna kiehua parisen minuuttia koko ajan sekoitellen, ota seos liedeltä ja jäähdytä. Poista jäähtyneestä seoksesta vaniljatangon palaset.

Erottele keltuaiset kananmunista ja vispilöi ne sokerin kanssa vaaleankeltaiseksi, ilmavaksi, muttei kuitenkaan kovaksi vaahdoksi. Jatka sekoittamista ja lisää samalla joukkoon pari lusikallista kermamaitoa. Kaada notkistunut munaseos kattilaan lopun kermamaitoseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen.

Nosta seoksen lämpöä vähitellen liedellä edelleen koko ajan sekoittaen, varoen päästämästä seosta kiehumaan. Kastike sakenee kuumetessaan, mutta tämä ottaa aikansa. Kun kastike on sopivan paksua, jäähdytä se vielä ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti