22. lokakuuta 2014

Paistetut endiivit minttu-sinappivinegrettellä

Kataloniassa sijainneen kolmen tähden elBulli-ravintolan henkilökunta kokoontui kuulemma joka päivä ennen ravintolan aukeamista syömään yhteisen aterian Ferran Adriàn johdolla. Adrià on koonnut näiden lounaiden parhaita reseptejä Perheateria-keittokirjaksi (2014). Vaikuttavankokoinen opus löytyi jokin aika sitten O:n minulle antamasta synttärilahjapaketista (lahjoista paras oli kuitenkin O:n masteroima 8 ruokalajin upea yllätysillallinen kotikeittiössä!).

Kirjassa kolmen ruokalajin menuiden valmistus on valokuvattu vaihe vaiheelta ja reseptiikka kulkee virkistävästi mukana kuvien kuvateksteissä. Ihan nopeimmasta päästä kaikki reseptit eivät lupauksista huolimatta kuitenkaan ole, ellei jääkaapista satu löytymään valmiina katalonialaisia peruskastikkeita, esimerkiksi picadaa ja sofritoa. Niinpä ensimmäisenä kirjasta lähti kokeiluun arki-illan kokkailuunkin soveltuva paistetut salaatinsydämet -resepti.

Salaatinsdämet voi kirjan mukaan korvata endiiveillä, ja näin jouduimme lähikaupan valikoimasta johtuen tekemäänkin. Hyviä tuli siitä huolimatta!

Sinappi-minttuvinegrette
8 mintunoksaa
1 tl kokojyväsinappia
1 rkl sherryviinietikkaa
1 kananmunan keltuainen
0,9 dl hyvää oliiviöljyä

Riivi mintunoksista lehdet, laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja surauta vinegrette varovasti hienoksi. Varo sekoittamasta liikaa, jotta kastike ei muutu majoneesiksi.

Paistetut endiivit
4 endiiviä
merisuolaa
oliiviöljyä

Halkaise endiivit pitkittäin, rouhaise leikkuupinnoille merisuolaa ja paista puolikkaita oliiviöljyssä keskilämpöisellä paistinpannulla viitisen minuuttia per puoli, kunnes endiivit ovat pehmenneet ja saaneet ruskeaa väriä pintaansa.

Asettele endiivit tarjoilulautaselle ja valele päälle reilusti minttu-sinappivinegretteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti