20. huhtikuuta 2017

Possubaot kahdella täytteellä


Baot eli baozit ovat kiinalaisia täydellisen herkullisia täytettyjä höyrysämpylöitä - näitä tuli syötyä parin vuoden takaisella kuukauden aasiankierroksella todella paljon, mutta kyllästymättä. Itse tehtynä näistä saa lähes yhtä hyvää, kunhan jaksaa paneutua asiaan ja varaa reilusti aikaa valmistukseen. Teimme tällä kertaa noin 30 pienehköä baoa. Reissussa vastaan tuli huomattavasti kookkaampia versioita, mutta nämä pienemmät olivat jopa mukavampia syödä, vaikka tekeminen onkin hieman työläämpää.

Baoja on tullut tehtyä joskus aiemminkin, mutta tällä kertaa lähdimme rakentamaan kahta erilaista täytettä, ja se ilman muuta kannatti. Molemmista täytteistä tuli täydellisiä, ainakin tällä kertaa ylimääräinen vaivannäkö kannatti.



Possubaot kahdella täytteellä (noin 30 kpl)

Liha-kasvisseos:
400 g kassleria
200 g porsaan sisäpaistia
1 pieni keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 pieni porkkana
1 cm inkivääriä
1 ruukku silolehtipersiljaa
paahdettua seesamiöljyä

Paloittele lihat kuutioiksi ja jauha lihamyllyllä kolmeen kertaan: ensin suurimmalla aukolla ja lopuksi kahdesti pienimmän aukon läpi. Jaa jauheliha puoliksi kahteen kulhoon ja siirrä jääkaappiin.

Silppua sipuli ja valkosipuli todella hienoksi kuutioksi. Raasta porkkana ja inkivääri. Kuullota sipulia, valkosipulia porkkana- ja inkivääriraastetta seesamiöljyssä noin 5 minuuttia. Nosta seos kulhoon, anna jäähtyä ja silppua sekaan silolehtipersilja. Siirrä jääkaappiin odottamaan.

Valmista tässä vaiheessa mausteseokset ja sekoita toinen mausteseos toiseen ja toinen toiseen jauhelihaan. Anna jauhelihojen maustua jääkaapissa vähintään tunnin ajan. Pidä jauhelihaseokset koko ajan erillään.

Ruskista jauhelihat ja lisää kumpaankin jauhelihaseokseen puolet vihannesseoksesta. Mikäli jauhelihat vaikuttavat tässä vaiheessa yhtään kuivilta, lisää mausteseos 1:llä maustettuun jauhelihaseokseen 0,5 rkl sherryä ja 2 tl hoisinkastiketta. Lisää toiseen jauhelihaseokseen 1 rkl osterikastiketta ja 1 tl kiinalaista vaaleaa soijakastiketta.

Mausteseos 1:
0,5 tl viismaustetta
0,5 tl palmusokeria
1 tl paprikajauhetta
ripaus valkopippuria
1 rkl sherryä (+ tarvittaessa myöhemmin 1 rkl lisää)
0,5 rkl kiinalaista tummaa soijakastiketta
2 tl hoisinkastiketta (+ tarvittaessa myöhemmin 2 tl lisää)

Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Mausteseos 2:
1 rkl osterikastiketta (+ tarvittaessa myöhemmin 1 rkl lisää)
1 tl chinkiang-viinietikkaa
2 tl kiinalaista vaaleaa soijakastiketta (+ tarvittaessa myöhemmin 1 tl lisää)
0,5 tl chilirouhetta

Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Taikina:
3,5 dl erikoisvehnäjauhoja
4 dl gluteenittomia riisijauhoja
0,5 tl hienoa merisuolaa
1-1,5 rlk valkoista sokeria
2 rkl kuivahiivaa
4 rkl seesamiöljyä
3 dl vettä

Valmista liha-kasvisseos. Hienonna sipulit, porkkanat, valkosipulit ja inkivääri pieneksi silpuksi esim. monitoimikoneella tai raastimella. Paista seosta paistinpannulla seesamiöljyssä kymmenisen minuuttia, siirrä toiseen astiaan ja sekoita joukkoon silputtu persilja.

 Jauha lihat jauhelihaksi lihamyllyllä ja jaa jauheliha kahteen kulhoon. Sekoita lihojen joukkoon mausteseokset ja siirrä viileään marinoitumaan vähintään tunniksi.

Valmista taikina. Sekoita keskenään suola, sokeri, kuivahiiva, vehnä- ja riisijauhot. Lisää joukkoon 42-asteinen vesi ja seesamiöljy. Vaivaa taikinaan kimmoisa sitko, tähän menee noin vartti, ja anna taikinan nousta liinan alla puoli tuntia.

Taittele ja leikkaa 2 leivinpaperiarkista 32 kpl pieniä alustoja (leikkaa arkit ensin neljään osaan ja siitä syntyneet pikkuarkit vielä neljään osaan).

Kokoa baot kaulitsemalla aluksi taikina ohueksi levyksi. Ota taikinasta irti isolla lasilla tms. muotilla pyöreitä levyjä. Asettele kullekin levylle noin teelusikallinen täytettä, muotoile taikina reunoilta rypyttäen tiiviiksi palleroksi ja asettele kullekin leivinpaperiarkille 4 bao-palloa. Anna palleroiden kohota liinan alla 45 minuuttia.

Asettele bao-pallerot varovasti bambuhöyryttimen tasoille leivinpapereineen (meillä mahtui 5 per kerros). Sulje höyryttimen kansi.  Kaada hieman vettä kattilaan kiehumaan ja siirrä höyrytin kattilan päälle. Lihapallerot valmistuvat jo 5 minuutissa (parikin minuuttia liian pitkä paistoaika tekee baoista kuivia).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti