28. marraskuuta 2016

Taginea ja tabboulehia

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niinpä myös taginella. Tagine tunnetaan maailmalla myös ainakin nimillä tajine, maraq ja marqa. Suomessa tutuin nimitys lienee tagine, joka on siis sekä pohjoisafrikkalainen ruokalaji että savipata, jossa on kartiomainen kansi. Ruokalajin valmistus kotioloissa onnistuu kyllä ilman oikeaoppista taginepataakin - mieto lämpö ja pitkä haudutus ovat avaimet onnistumiseen.

Oli miten oli, kyseinen ruokalaji soveltuu hyvn myös esimerkiksi Suomen talveen tuomaan hieman mausteista piristystä. Karitsan tai lampaan niska (eli tässä tapauksessa entrecote) soveltuu erinomaisen hyvin taginen pääraaka-aineeksi.

Vaikka ruokalajin maustelista on pitkä, ei siitä kannata masentua, lopputulos on kaiken vaivan arvoinen - eikä aktiivinen valmistusaikakaan ole järin pitkä. Parin tunnin hauduttelulla lopputulos on todella murea ja uskomattoman maukas.

Taginen kylkeen soveltuu erittäin hyvin hieman raikkaampi tabbouleh runsailla yrteillä ja sitruunalla maustettuna.

Reseptin pohjana oli BBC Foodin versio tästä loistavasta ruoasta.

Tagine
noin 1 kg Familian karitsanniskaa (entrecote)
1 tl ras-el-hanoutia
0,5 tl jauhettua ceyloninkanelia
0,5 tl jauhettua inkivääriä
0,5 tl savupaprikajauhetta
0,5 tl jeeraa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
0,5 tl kurkumaa
3 rkl oliiviöljyä
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
400 g säilöttyjä San Marzano -tomaatteja
0,5 g sahramia
3,5 dl kanalientä
125 g kuivattuja aprikooseja
100 g laadukkaita vihreitä kivettömiä oliiveja (esim. manzanilla)
75 g kokonaisia manteleita
1 puntti tuoretta korianteria
merisuolaa

Ota karitsanniskat huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen valmistusta ja paloittele ne isoiksi suupaloiksi. Sekoita ras-el-hanout, kaneli, inkivääri, savupaprika, jeera, mustapippuri ja kurkuma keskenään. Hiero mausteseos hyvin lihoihin. 

Ota esiin valurautapannu ja kuumenna se savuavan kuumaksi. Lorauta pannuun oliiviöljy ja ruskista karitsat useassa erässä pari minuuttia kerrallaan. Siirrä lihat syrjään odottamaan.

Laita isohko pata liedelle keskilämmölle ja lorauta sinne öljyä. Silppua kelta- ja valkosipulit, kuullota niitä padassa muutama minuutti. Lisää karitsat pataan ja sekoittele hyvin. Lisää pataan kaikki loput ainekset paitsi korianteri ja suola. Hauduttele pataa kannen alla vähintään puolitoista tuntia, mielellään parikin tuntia. Revi lopuksi pataan korianteri ja sekoita. Mausta tarvittaessa vielä suolalla ennen tarjoilua.

Tabbouleh
175 g bulguria
7 dl kanalientä
2 punasipulia
300 g pistaasipähkinöitä
1 sitruunan mehu
3 rkl oliiviöljyä
iso puntti silopersiljaa
iso puntti korianteria
iso puntti minttua
merisuolaa
mustapippuria

Kun tagine on lähes valmista, aloita tabboulehin teko. Huuhtele bulgur ja hauduttele sitä kanaliemessä kattilassa, kannen alla noin 15-20 minuuttia. Kun bulgur on valmista, valuta se ja anna hieman jäähtyä. 

Kippaa bulgur isohkoon kulhoon. Pilko punasipulit hyvin pieneksi silpuksi ja sekoita bulgurin sekaan yhdessä pistaasien kanssa. Lorauta perään sitruunan mehu ja oliiviöljy. Silppua yrtit ja sekoita nekin bulgurin joukkoon. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile taginen kera.


Toteutettu yhteistyössä Familian kanssa.

2 kommenttia:

  1. Täällähän ollaan oltu ihan saman padan äärellä! Sain kesällä naapurilta lahjaksi taginepadan, mutta vasta nyt reissultani olen muutaman kerran ehtinyt hauduttelemaan. Kerran lisäsin limen lohkoja kun ohjeessa luki. Ei olisi kannattanut :D. - Merja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä ensimmäistä kertaa - great minds... :)

      Poista