4. tammikuuta 2015

Sydäntalven pavlova

Vaikka kermainen marenkikakku tuokin mieleen kesän, se sopii hyvin myös keskitalven herkuksi (jos mukaan ei lasketa noita kivikovia egyptiläisiä mansikanretaleita) haudutetun teekupposen kera. Granaattiomenakausi on onneksi vielä vauhdissa, joten pavlovaan kannattaa upottaa reilusti niiden ihanan narskuvia ja mehukkaita siemeniä.

Venäläisen balettitanssija Anna Pavlovan mukaan nimetty luomus on yllättäen syntynyt Uudessa-Seelannissa (tai Australiassa) 1920-luvulla ja se kuuluu molempien maiden klassikkojälkiruokiin. Suuntaviivoja oman reseptin pohjaksi otin Valion sivuilta.

Sydäntalven pavlova
marenkipohja:
4 kananmunan valkuaista
2,5 dl tomusokeria
2 tl maissitärkkelystä
1 tl valkoviinietikkaa

rahkatäyte:
2 dl vispikermaa
0,5 dl valkoista sokeria
200 g maitorahkaa
2 ml vaniljajauhetta

koristeluun:
400 g mansikoita
1 kiivi
0,5 iso granaattiomena
pari ruokalusikallista kinuskikastiketta
pari palaa valkosuklaata

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon vähitellen kaksi kolmasosaa tomusokerista ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Sekoita lopun tomusokerin joukkoon maissitärkkelys. Vatkaa valkuaisvaahdon joukkoon viinietikka ja vatkaa sitten joukkoon vähitellen sokeri-maissitärkkelysseos.

Piirrä leivinaperille käyttämäsi tajoiluastian kokoinen ympyrä. Käännä leivinpaperi ympäri ja muotoile marenkivaahdosta ympyrän sisään lusikalla noin puolentoista sentin paksuinen, vähän ympyrää pienempi pohjalevy. Muotoile lopusta vaahdosta pohjalle korkeat reunat kahta lusikkaa apuna käyttäen (pursottimella onnistuu toki myös).

Lämmitä kiertoilmauuni 100 asteeseen ja paista marenkipohjaa uunissa 1 tunnin ja 30 minuutin ajan niin, että marengin kuori on kovettunut, mutta sisältä marenki on edelleen pehmeää ja sitkasta. Jäähdytä marenki ja siirrä se sitten tarjoiluvadille.

Siisti tässä välissä mansikat ja kuori sekä siivuta kiivi. Irrota granaattiomenasta siemenet.

Sekoita vaniljajauhe sokerin joukkoon ja vatkaa sitten kerma ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka ja lusikoi täyte varovasti marenkipohjan sisään.

Koristele pavlova mansikoilla, kiiviviipaleilla ja granaattiomenansiemenillä. Huiski pinnalle vielä kinuskikastiketta ja raasta viimeisenä koko komeuden päälle valkosuklaahuntu. Tarjoile heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti